Новини - България

Тенденция: Заминаващите от България лекари са 90% от завършващите студенти по медицина
Прочетена: 269 пъти

Българското здравеопазване е изправено през изключително сериозна кадрова криза, защото прогресивно губи медицинските си специалисти. Лекарите, които всяка година заминават зад граница, представляват почти 90% от випуска на завършващите студенти. За това алармира заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

 

"Само за миналата година съсловната организация е издала 524 удостоверения за работа в чужбина. Не мога да твърдя, че всички търсят препитание зад граница, но при всички положения това са потенциални емигранти", коментира д-р Павлова.

 

По думите й, ако не се вземат мерки и тенденцията продължи, много скоро може да се окаже, че няма да има не само кой да лекува, но и кой да управлява лечебните заведения в страната.

 

За да се създаде един добър специалист на европейско ниво са необходими много време и инвестиции, допълни д-р Павлова. Поне 10 години от живота на един млад лекар минават в обучение, специализации и допълнителни квалификации, което означава, че евентуалните бъдещи резултати от усилията, които биха се предприели днес, ще бъдат видими чак през 2025 г. 

 

"По данни на Европейската комисия, до 2020-та в цяла Европа ще има недостиг на около 1 млн. здравни специалисти и осигуряването на около 15% от услугите в сектора ще бъде силно затруднено", допълни председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

 

И тъй като потокът на кадри винаги се движи от по-бедните към по-богатите страни, българските лекари ще имат перспектива зад граница. Ако България не се опита да ги задържи обаче, неизбежно ще трябва да се примири със специалистите, които могат да й предоставят третите страни, опасява се още проф. Гетов.

Коментари

октомври 2018

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се