Новини - Свят

Учени: Ваксината срещу морбили, паротит и рубеола не причинява аутизъм
Прочетена: 41 пъти
Снимка: Pixabay.com

Ново голямо проучване не открива доказателства, че ваксината срещу морбили, паротит и рубеола, увеличава риска от аутизъм, съобщава Mediapool.bg като се позовава на проучване, публикувано в научното списание Annals of Internal Medicine. To обхваща родени в Дания деца и е едно от най-големите изследвания на този вид ваксина.

 

"Проучването категорично подкрепя тезата, че имунизацията с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола не увеличава риска от аутизъм", пишат авторите на изследването и добавят: "Вярваме, че нашите резултати са убедителни и предоставят надеждни данни".

 

Един от авторите на проучването, епидемиологът Андерс Хвиид допълва, че “ваксината не причинява аутизъм“. Изследователите са анализирали данни за всички деца, родени в Дания между 1999 и 2010 година от майки датчанки. От общо 657 461 деца, включени в изследването, 6 517 са диагностицирани с аутизъм през следващото десетилетие. Но като цяло не се наблюдава повишен риск от нарушения в развитието сред ваксинираните спрямо неваксинираните, са установили изследователите. Те също така не откриват повишен риск сред подгрупите деца, които биха могли да са предразположени към този вид разстройство, например тези, които имат брат или сестра с аутизъм. Учените посочват, че изследването е продължение на подобно голямо проучване, проведено през 2002 година, което е публикувано в New England Journal of Medicine и обхваща 537 000 датски деца.

 

Пълният текст на статията четете в Mediapool.bg.

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се