Новини - В медиите

в. "24 часа": Ваксините са важни за 80% от хората у нас, 1 милион виждат световна конспирация
Прочетена: 207 пъти
Снимка: Pixabay.com

За 80% от българите имунизацията с ваксини е важна, едва 7% са на обратното мнение. Малко над две трети от населението се чувстват по-сигурни за своето здраве с развитието на ваксините. Прави впечатление, че делът на жените, които отговарят положително, е по-висок от този на мъжете (67 на 58%). Най-младите на възраст 18-29 г., в най-малък дял се чувстват сигурни в сравнение с останалите възрастови категории - 54 на сто. Това са част от изводите на националното представително проучване, осъществено от 6 до 13 март от Изследователския център „Тренд" по поръчка на „24 часа".

 

За 82% от българите е по-скоро важно или изключително важно родителите да имунизират с ваксини децата си.

 

А 73% са на мнение, че родители, които не имунизират децата си, постъпват безотговорно. Данните показват, че хората с висше образование в най-голям дял определят липсата на имунизация като безотговорна за сметка на хората с основно или по-ниско образование.

 

Докато за отговорилите, че изобщо не е важно или по-скоро не е важно родителите да имунизират децата си, то за една четвърт основният аргумент е, че ваксините са „вредни за здравето (може да им 'навредят) не са безопасни/има рискове", за 23 % имунизацията има „странични ефекти/ опасност от отключва-не на състояния, за които лекарите не знаят (алергии, усложнения, други заболявания)".

 

В проучването бяха тествани и няколко твърдения. 85% посочват, че имунизацията чрез ваксини е важна за децата, 5% от българите са на противоположно мнение, а 10% не могат да преценят. Близо две трети са на мнение, че имунизациите чрез ваксини са безопасни. 19% са на обратното мнение.  Един процент от извадката отговаря на 55 хиляди души, което означава, че малко над 1 млн. българи смятат, че имунизацията с ваксини не е безопасна. Прави впечатление, че 20% от хората с висше образование в България споделят мнението, че ваксините не са безопасни. 72% са на мнение, че имунизацията е ефективна, а 9% са на обратното мнение.

 

67% от българите са на мнение, че държавата трябва да прилага по-строг и стриктен контрол върху редовната имунизация, докато 14% са на обратното мнение. Близо половината от пълнолетните българските граждани (48%) са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си. Една четвърт са на противоположното мнение. В отговорите на този въпрос прави впечатление, че в селата за сметка на столицата се налага по-консервативно мнение
Малко над половината от живеещите в селата смятат, че трябва да се наложат санкции, докато в столицата делът е близо една трета.

 

В проучването е тестван въпрос с конкретни санкции, които да бъдат налагани при липса на имунизация. С най-голям дял (32%) са онези, които смятат, че това е техен избор и не трябва да бъдат санкционирани. 18% са на мнение, че трябва да бъдат наложени парични санкции, 15% са за комбинирано наказание от наказателна отговорност и парични санкции. 9% смятат, че е необходима само наказателна отговорност.

 

Основен акцент в проучването е свързан с тестване на нагласите на българите към популярни конспирации и митове по темата с ваксините. 14% от българите са на мнение, че ваксините могат да причинят/отключат аутизъм, което означава, че 770 000 българи споделят това мнение. Близо половината от българите обаче не знаят или не могат да преценят. Още по-висок е делът на българите, които смятат, че ваксините могат да доведат до алергии - 35%, което се равнява на близо 2 млн. Делът на несъгласните с това твърдение е по-нисък от съгласните - 28%. Прави впечатление и високият дял на българи, които приемат, че задължителната ваксинация е част от световна конспирация -18% (близо 1 млн. българи). Близо половината от пълнолетното население е на обратната позиция. И при това твърдение се запазва висок делът на тези, които посочват, че „не знаят/не могат да преценят" (34%). 29% смятат, че многото ваксини претоварват имунната система на децата, докато 34% са на обратното мнение.

 

Пълният текст на материала четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се