Новини - България

В България липсва статистика за ревматичните заболявания, а те водят до тежка инвалидизация
Прочетена: 356 пъти

В държавите-членки на Европейския съюз живеят повече от 120 млн. души, страдащи от ревматични заболявания. В България няма официална статистика за броя засегнатите, но по неофициални данни само от ревматоиден артрит страдат около 60 хил. души, а от болест на Бехтерев – около 30 хиляди. Данните бяха обявени по време на 19-тата годишна конференция на пациентското крило на Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR). Домакин на конференцията е Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), а темата на форума е „Пациентът в центъра на грижата - Да вземем нещата в свои ръце“. В рамките на двудневното събитие са предвидени различни работни групи от лекари и здравни специалисти, като по този начин ще бъде постигната една от целите, които организацията си поставя, а именно подобряване на комуникацията лекар – пациент.

 

В света съществуват над 200 вида ревматични заболявания. Основна сред тях е групата на възпалителните ставни заболявания, от които най-често срещаните са ревматоидния артрит, псориатичния артрит и анкилозиращия спондилит, по-известен у нас като болест на Бехтерев. Тези заболявания имат голямо социално значение, защото засягат хора в активна възраст, имат широко разпространение, влошават сериозно качеството на живот на болните и водят до загуба на трудоспособност и тежка инвалидизация. Ревматичните заболявания са сред водещите причини за инвалидност в Европа и САЩ. България също не прави изключение, поради тази причина достъпът до безопасно и ефективно лечение на пациентите с ревматологични заболявания е от първостепенна важност за тях.

 

Необходима е клинична пътека за реахбилитация на пациенти с ревматологични заболявания за минимум 14 дни. Сега нейната продължителност е 7 дни, което е крайно недостатъчно, коментира д-р Татяна Ангелова, директор на Национална специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация.

 

Стресът и използването на различни медикаменти могат да провокират ревматоидния артрит, посочи проф. Стоянка Владева, председател на Българското дружество по ревматология. „Болестта на Бехтерев засяга млади хора. След 15-годишна възраст те са в разцвета на силите си, искат да се включат в обществото, имат голям ресурс, потенциал благодарение на съвременни лекарства, на компетентно лечение. В началото на заболяването, когато се открие, може да се лекува на 100%. Фактите са такива, примерно за псориатричния артрит, че едва 47% от пациентите търсят помощ след една година, което показва и в световен план, че има едно късно откриване на болестта“, коментира проф. Владева.

 

Доц. Божидар Ивков, зам.-председател на ОПРЗБ, съобщи, че в България работят едва между 80 и 100 ревматолога. Съществуват региони, в които няма нито един лекар-специалист. Сред тях са Благоевград, Кърджали, Ямбол, Хасково и Силистра. Това кара пациентите с ревматологични заболявания от тези области да пътуват до съседни, в които има ревматолози. По думите на доц. Ивков в България има сериозен проблем с бързото диагностициране на заболяванията и въвеждането на адекватна терапия.

 

На 19-тата годишна конференция на пациентското крило на Европейската лига за борба с ревматизма присъстват над 100 души от 38 държави.

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се