Новини - Свят

В Италия: Няма ваксина, няма училище!
Прочетена: 52 пъти
Снимка: Pixabay.com

Италианците, които изпратят децата си на училище без да са им поставени нужните ваксини,  рискуват да бъдат глобени до 500 евро, съобщава BBC. Мярката се взима след месеци на национални дебати за задължителната имунизация.

 

Законодателната промяна е в резултат на нарастването на случаите на морбили. Според така нареченият закон Лорензин (на името на бившия министър на здравеопазването, който го въведе), децата трябва да получат редица задължителни имунизации преди да посетят училище. Те включват ваксини срещу варицела, полиомиелит, морбили, заушка и рубеола. Крайният срок за представянето на документите за извършени имунизации изтече в понеделник. Така сега децата до 6-годишна възраст ще бъдат изключени от детска градина, ако няма доказателство за извършени му имунизации по новите правила. Децата между 6 и 16-годишна възраст не могат да бъдат спрени от училище, но родителите им са изправени пред заплахата да получат солидна глоба, ако не поставят задължителните ваксини на децата си.

 

"Всеки имаше време да навакса", заяви министърът на здравеопазването Джулия Грило и добави, че сега правилата са прости "Няма ваксина, няма училище".

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се