Новини - България

В “ Света Екатерина“ извършиха уникална едноетапна операция на сърдечно-съдов проблем и туморно образувание
Прочетена: 48 пъти
Снимка: Pixabay.com

В УМБАЛ “Света Екатерина“ извършиха уникална едноетапна операция на сърдечно-съдов проблем и туморно образувание, съобщават от лечебното заведение.

 

Пациентът е на 73 години. Той постъпва по спешност в болницата със значима аневризма на коремната аорта с размери 10/8.5 см и данни от комптърно-томографско изследване за изтъняване на стената и непосредствена заплаха от руптуриране (спукване). При извършената коронарография се установява и триклонова коронарна болест на сърцето, показана за хирургично лечение. От направената колоноскопия се установява туморен процес на границата колон-сигма с хистологични данни от биопсията за злокачественост.

 

На разширен лекарски консилиум се взема решение на един етап (едномоментно) да се оперират аневризмата и тумора, а на втори етап да се извърши хирургичната реваскуларизация на сърцето.

 

Операцията с продължителност шест часа е извършена от смесен екип – сърдечно-съдов, под ръководството на директора на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, и коремен, ръководен от проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.

 

Аневризмата е премахната успешно и заместена с протеза, а след отстраняване на тумора чревният пасаж е възстановен по естествен път. Болният на втория ден след операцията е изведен от реанимацията, раздвижен и с възстановен чревен пасаж.

 

На втори етап на лечението след месец ще се извърши аортно-коронарен байпас по повод диагностицираните стеснения на коронарните съдове.

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се