Новини - В медиите

в. "Телеграф": Фалшива шарка тръшка децата
Прочетена: 52 пъти
Снимка: Pixabay.com

Фалшива шарка тръшка децата. През последния месец има бум на коксаки вирус, съобщава в днешния си брой в. "Телеграф" като се позовава на столични лекари. Заболяването е по-разпространено сред мъниците, но има случаи и на заразени възрастни. Оплакванията, с които родители и хлапета се редят пред лекарските кабинети, са температура около 39 градуса, загуба на апетит, кашлица и хрема. Тези симптоми продължават от 3 до 5 дни, но това е само началото на заразата. След този период температурата спада, а на нейно място се появява фалшивата шарка. Въпросният коксаки вирус е познат и като болестта „ръка, крак, уста". Причината е, че обривът се появява по дланите, ходилата и в устната кухина.

 

„Става дума за ситни червени пъпчици, които много родители бъркат с шарка", обяснява д-р Маргарита Петкова - педиатър и общопрактикуващ лекар.

 

По думите й традиционно през лятото и есента това заболяване бележи пик. Понякога високата температура държи болните на легло цяла седмица. Някои страдат от повръщане и диария. През последните дни има и много възрастни със същите симптоми, твърдят джипитата.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "Телеграф".

Коментари

декември 2019

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се