Новини - В медиите

в. "Труд": Бившата шефка на Агенцията по лекарствата свидетелства по делото "Москов" - Турските ваксини са забранени
Прочетена: 146 пъти
Снимка: Pixabay.com

Бившата шефка на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) Асена Стоименова даде показания по делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов, заместника му Адам Персенски и още трима души, подсъдими за бартера с турските ваксини през 2015 г., пише в днешния си брой в. "Труд". Стоименова обясни подробно, че ваксините „Пентаксим" се състоят от 5 елемента, четири от които се произвеждат в Лион, Франция, и се изпращат в насипен вид в Турция. Там се добавя петият елемент и се доопаковат. Процесът се контролира от френската фирма, а притежател на разрешителното за употреба е турският клон на същата фирма.

 

„Ваксината „Пентаксим", произведена по този начин, не е разрешена за използване в България", категорична бе бившата шефка на ИАЛ пред спецсъда.

 

Тя обясни, че причината е в спецификата на производството и няма нищо общо с качеството, безопасността и ефикасността на крайния лекарствен продукт.

 

„Произведеният частично в Турция „Пентаксим" според българското законодателство го прави неразрешен за използване в България, въпреки идентичността на съдържанието", обясни Стоименова.

 

Досега показания дадоха министри от кабинета „Борисов" 2 и 3 Теменужка Петкова, Румяна Бъчварова, Николай Ненчев и Ивайло Калфин. Самият Бойко Борисов също ще бъде призован като свидетел в някои от първите заседания догодина заедно с вицепремиера Меглена Кунева и още над 20 души, припомня още изданието.

 

Пълният текст на материала четете в днешния брой на в. "Труд".

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се