Новини - В медиите

В. "Труд": Искове за 900 000 лв по делото „Москов”
Прочетена: 157 пъти
Снимка: Стоп кадър - Канал 3

Министерството на здравеопазването и фирма „Бул Био" внесоха граждански искове съответно за 325 233 лв. и за 582 476 лв. по делото срещу бившия здравен министър от кабинета „Борисов - 2" Петър Москов, заместника му Адам Персенски и още трима души от „Бул Био". Те отговарят пред спецсъда по обвинения, свързани с турските ваксини, които ни бяха доставени като дарение през 2015 г., пише в днешния си брой в. "Труд".

 

Съдът прие исковете на МЗ и „Бул Био" като се мотивира с това, че те са своевременно представени и няма да затруднят или забавят делото. Адвокатите на подсъдимите обаче настояха делото да бъде върнато на прокуратурата заради нарушения, неясноти и пропуски в обвинителния акт. Спецсъдът ще се произнесе днес дали тези искания са основателни и дали трябва делото да се разглежда в съдебна фаза или да се върне на прокуратурата за корекции.

 

Изданието припомня, че бившият министър Москов е подсъдим за това, че е приел като дарение от здравното министерство на Турция 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим" и 100 000 дози ваксина за „Хепатит Б" - „Еувакс Б", които не са разрешени за употреба в България. Второто му обвинение е, че е улеснил сключването на договор на „Бул Био" за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ", а третото че не е упражнявал контрол над същата държавна фирма. Според прокуратурата от деянията му са настъпили щети от над половин милион лева.

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се