Новини - В медиите

Ваньо Шарков: Ще има регистър на чуждите клиники за лечение на деца
Прочетена: 299 пъти

Трябва да има прозрачност в дейността на Фонда за лечение на деца, затова Министерството на здравеопазването (МЗ) планира да изготви регистър на водещите лечебни заведения в чужбина, с които се работи. Това обяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков в студиото на "Денят започва" по БНТ. 

"Никой не иска и няма намерение да закрива нито Обществения съвет, нито Фонда, както се говореше. Това са пълни групости. Това, което искаме да направим, е да подобрим дейността, да подобрим възможността за подаване на заявления за финансиране като времеви срок, за да не караме всички родители да идват до София, и да направим така, че когато възможността за финансиране е от компетентността на Националната здравноосигурителна каса или от Министерството на здравеопазването, а не от Фонда, това да се случва в изключително бързи и кратки срокове", коментира Шарков в ефира на националната телевизия.

По думите му опасенията, че някой иска да вземе 12-те милиона лева в бюджета на Фонда, са измислица, която не отговаря на истината. 

 

В предаването Шарков коментира и опасенията, че средствата за лечение на деца се източват за медицински изделия. По думите му проблемът е, че в страната няма регистър на тези изделия, нито на търговците, които могат да ги предлагат, затова някои хора са успели да изкривят пазара в страната.

"Една добра промяна беше направена в закона, която каза на лечебните заведения, че само от тях могат да бъдат вземани тези медицински изделия, а не пациентите да бъдат изпращани в съседни улички, където има някакви хора, които продават такива изделия - точно, за да не бъде правен този задкулисен втори тип търговия. Има много неща, които трябва да бъдат направени и по отношение на обмитяването на медицинските изделия, но това е процес, който не може да се случи просто така. За всичко това е необходимо време", категоричен е Шарков. 

Според него друг основен проблем в здравния сектор е, че болниците имат статут на търговски дружества, защото в някои от тях "търговията стана повече, отколкото медицината". Статутът обаче не може да бъде премахнат заради огромните дългове на болниците. В момента те надхвърлят 390 млн. лв. и трябва да бъдат поети от някого, без това да доведе до фалит на лечебни заведения.

Коментари

март 2019

ПВСЧПСН
    

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се