Новини - България

ВАС отмени част от стандарта по "Акушерство и гинекология"
Прочетена: 346 пъти

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил текст от наредбата за утвърждаване на медицинския стандарт по акшурство и гинекология, става ясно от публикуваното решение на сайта на ведомството. Разпоредбата касае параметрите за жизнеспособност на плода и по-конкретно теглото, при което той се смята за живороден. 

 

Жалбата до съда беше подадена през февруари от фондация "Макове за Мери". В нея се оспорваше текстът, според който родените бебета преди 26-а гестационна седмица или под 800 грама се считат за "аборт". Според организацията тези параметри са твърде завишени спрямо действащите до миналата година и не отговарят на международната медицинска практика. В много от европейските държави, например, живородени са всички бебета, появили се на бял свят преди 22-рата гестационна седмица или тежат 600 грама.

 

"Вярно е, че голяма част от тези деца не оцеляват или имат трайни увреждания в последствие, но нашата цел е да бъдат признати за човешки същества, а не да бъдат биологичен отпадък", са мотивите на фондацията. 

 

Министерството на здравеопазването може да обжалва в двуседмичен срок.

 

Със самото решение на магистратите можете да се запознаете ТУК

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се