Новини - България

Всички аптеки и зъболекари са подали заявления за договор с касата
Прочетена: 277 пъти

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е на път да финализира процеса по подписване на договори с партньорите си в денталната помощ и търговията на дребно с лекарства. Районните структури на ведомството са получили заявления от всички аптеки и зъболекари, с които са работили и през миналата година, обяви подуправителят на публичния фонд Иванка Кръстева по време на обучителен семинар в Пловдив.

 

Договорният процес за дейностите, които здравната каса ще финансира до следващия април, започна в началото на месеца и ще продължи до 29 април включително. До момента за договор с НЗОК са кандидатствали 60-70% от лекарите в извънболничната помощ - първична и специализирана, както и над 65 на сто от лечебните заведения в София. Заради новите правила за работа в сектора, които касаят предимно болниците, договорният процес при тях по всяка вероятност ще се проточи, но въпреки това от касата не очакват сътресения.

 

"Има районни каси, в които дори за първична извънболнична помощ, където имахме своите притеснения заради преговорите с общопрактикуващите лекари, към момента са подадени на 90% заявленията", допълни Кръстева.

 

По думите й в класирането на лечебните заведения по новите критерии тази година ще участват не само районните здравноосигурителни каси (РЗОК), но и регионалните здравни инспекции (РЗИ). Двете институции ще правят съвместна преценка с кого публичният фонд да подпише договор за дейност. За целта РЗИ ще издава документ за достатъчност или недостатъчност на предлаганата медицинска помощ съобразно Националната здравна карта, а РЗОК ще съобразява капацитета на всяко лечебно заведение с дейността, която е извършвало през предходната година.

 

От значение ще бъде и колко пациенти са се обърнали за помощ към съответната болница, както и какъв тип лечение са получили. Ако клиниката е търсена от хората, тя ще има всички шансове да подпише договор с касата. Но ако поддържа отделение от трето ниво на компетентност, в което извършва предимно дейности от първо и второ ниво, не може да очаква публичният фонд да финансира високоспециализираните й процедури.

 

"Такава болница ще бъде договорен партньор, но просто няма да получи договор за дейности от трето ниво на компетентност", уточни Кръстева. 

 

Условията в споразуменията на новооткритите лечебни заведения ще се реферират към аналогични болици, с които касата досега е работила. А за чисто новите дейности, които не са били финансирани през изминалата година, в бюджета на касата има специално заделен ресурс, увериха от ръководството на публичния фонд.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се