Новини - България

Здравеопазването навлиза в ерата на “big data”
Прочетена: 376 пъти

Здравеопазването навлиза в ерата на “big data” и грижата за пациента в реално време. Около тази теза се обединиха участниците във форума „Мегатенденции в здравеопазването“. Негови организатори са София Тех Парк, JA Bulgaria, Novartis, SAP, IDG.bg, Chronicle.bg.

 

На форума бе представена ролята на ИТ индустрията за напредъка в здравния сектор и бизнес възможностите в сферата, „Big Data for Big Outcomes” – данните, като условия за вземане на здравни решения, както и прецизната медицина в онкологията и хематологията и иновациите, които променят живота на пациентите. Според участниците в събитието, необходимостта от предоставяне на по-добри медицински услуги се явява водеща сила за иновации и промяна в полза на пациентите. Онкологията и хематологията като високотехнологични медицински специалности са водещи в този процес.

 

Данните сочат, че до 2050 г. хората на Земята ще достигнат 9 млрд. От тях 2 млрд. ще са над 60-годишна възраст. В същото време до 2020 г. 73% от всички фатални изходи в света ще бъдат причинени от хронични заболявания. По данни от САЩ, които очертават световната тенденция,  50% от смъртните случаи от рак са свързани с причини, които могат да бъдат предотвратени. 20% от българите се сблъскват с рака на гърдата лично или чрез свои познати. Променящата се демографска картина, ръстът на доходите в бързо растящите пазари и нарастващият със скоростта на епидемия брой хронично болни променят напълно начина, по който се развива сектора.

 

Освен традиционните компании, в сектора влизат други заинтересовани страни, предоставящи нови възможности за партньорство и нови перспективи за развитие на здравните грижи. Според анализаторите здравеопазването вече е навлязло в ерата на “big data” или по-точно на обмяната на голям поток от здравна информация. Тя се генерира от електронни здравни досиета, аптеки, мобилни здравни технологии и води след себе си възможности за прилагането й в полза на пациента и здравеопазването като цяло. 

 

Лектори на форума бяха Кирил Петков - създател на Proviotic, Асен Григоров -журналист и собственик на Webcafe, Елица Панайотова - директор на София Тех Парк, Милена Стойчева - изпълнителен директор Джуниър Ачийвмънт България (JA Bulgaria), Светлин Кръстанов - мениджър в ПрайсуотърхаусКупърс България, Милинд Кемколкър - изпълнителен директор и ръководител на анализи от следващо поколение, Новартис САЩ, Румяна Тренчева - регионален изпълнителен директор на SAP за Югоизточна Европа, Стоян Бичев - биолог в Националната генетична лаборатория, София, д-р Наталия Чилингирова - онколог в Специализирана болница по активно лечение на онкология, София, д-р Стефан Лозенов - хематолог в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания, София.

Коментари

април 2019

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се