Новини - България

Здравно министерство: Внимавайте с пилешкото и яйцата - има птичи грип
Прочетена: 108 пъти
Снимка: Pixabay.com

Министерството на здравеопазването излече с препоръки във връзка със зачестили случаи на птичи грип сред домашни птици (патици, кокошки, пуйки, бройлери) на територията на страната. С цел предпазване от евентуално заразяване с птичи грип, ведомството съветва:  

 

- Да не се консумират сурови или полусурови птиче месо, яйца или продукти от птичи произход.

- При приготвяне на храната всички продукти от птичи произход, вкл. яйцата, да бъдат добре термично обработени, което гарантира унищожаването на вируса на птичия грип.

- При приготвяне на храна да се спазват следните изисквания:

  • Разделно съхранение на сурово месо от приготвени ястия.
  • Използване на различни дъски и ножове за обработка на сурово месо и други продукти.

- Да се избягват директни контакти, когато това е възможно, с болни, или умрели домашни  и диви птици.

- Да не се пипат предмети и повърхности, замърсени с птичи изпражнения и секрети.

- След контакт с птици или замърсени предмети и повърхности, задължително  да се мият ръце с миещ препарат и вода и да се подсушават. При липса на условия за миене, да се използват дезинфектанти за ръце или влажни кърпички.

 

От МЗ припомнят, че птичият грип е заболяване, засягащо най-често дивите птици, но може да засегне и домашните. Заразените птици отделят вируси със слюнката, носния секрет и изпражненията си. Заразяването на хората с вируса на птичи грип се среща рядко и се извършва при директен контакт със заразени птици или замърсени повърхности и предмети. За рискови фактори се считат клане, обезперушаване, обработка на трупове на заразени птици и подготовката на птиче месо за консумация, както и консумацията на неправилно термично обработено месо от заразени птици.

 

Важно е да се знае, че вирусите на птичи грип не се предават на хора при консумация на правилно приготвени птиче месо и яйца.

 

В много редки случаи е установено предаване на заболяването от човек на човек.

 

Заболяването при хората протича с различна клинична картина: от лека инфекция на горните дихателни пътища (треска и кашлица) до тежка пневмония, сепсис. Възможно е да се прояви и с конюнктивит, диария, повръщане, коремни болки, енцефалит.

 

По данни на Световна здравна организация, към момента птичи грип се регистрира сред птици в Африка, Европа и Азия.

Коментари

юни 2020

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се