Новини - В медиите

24chasa.bg: Оксфордската ваксина срещу COVID-19 с обещаващи резултати при възрастните
Прочетена: 218 пъти
Снимка: Pixabay.com

Потенциалната ваксина срещу COVID-19, разработена от университета в Оксфорд и компанията "АстраЗенека" е предизвикала силен имунен отговор при възрастни хора, което дава надежди за защита на една от най-уязвимите групи от населението срещу новия коронавирус, съобщава сайтът 24chasa.bg като се позовава на световни информационни агенции. Резултатите от клиничните изпитания бяха огласени в пълен обем вчера в сп."Лансет". Те сочат, че хората на възраст над 70 г., които са изложени на повишен риск от сериозно заболяване и смърт от COVID-19, могат да изградят силен имунитет към пандемичното заболяване.

 

"Силният отговор с антитела и Т-клетки, наблюдаван при възрастни хора в нашето проучване, е обнадеждаващ", каза Махеши Рамасами, консултант и водещ изследовател в Оксфордската група по ваксините и добавя: "Населението с най-висок риск от сериозно протичане на COVID-19 включва хора със съществуващи заболявания и възрастни хора. Надяваме се, че тези резултати означават, че нашата ваксина ще помогне в защитата на най-уязвимите хора в обществото, но са нужни още изследвания, преди да сме сигурни в това".

 

В ход е трета фаза от клиничните изпитания, които да потвърдят резултатите досега и да проверят дали ваксината срещу инфекцията с SARS-CoV-2 защитава широк кръг хора, включително и такива със съпътстващи заболявания. Първите данни за ефикасност на ваксината от третата фаза на изпитанията е възможно да са налице в следващите седмици, съобщава "Лансет". Резултатите от последната фаза на клинични изпитания със сигурност ще са известни преди Коледа, каза ръководителят на изпитанията Андрю Полард. Според него е твърде рано да се знае каква е ефективността на потенциалната ваксина на Оксфордския университет и "АстраЗенека".

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се