Новини - В медиите

27 млн. лева губи икономиката заради мускулно-ставни заболявания
Прочетена: 516 пъти

Мускулно-ставните заболявания са на трето място сред причините в България за отсъствие от работната среда. 27 милиона лв. са загубите за икономиката, заради отсъствието от работа на тези хора. Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит и Асоциацията за развитие на медицинската общност обсъдиха в Боровец социална значимост на ревматичните заболявания и бъдещето в лечението им, предаде БНР.
 
Роза Чеглайска - председател на пациенската организация Асоциация на пациентите с ревматоиден артрит и пациент с артрит сподели, че вече години се опитва да обясни каква е социалната значимост на заболяването: "Няма никаква информираност. Това е нашата мисия, това енашата цел на нашата организация. Ние правим семинари, обясняваме на хората. На всяка комисия има наш координатор - и в трите комисии и в Пловдив, и в София, и във Варна. Една комисия какво значи за хората? Това е едно изтезание".
 
60 на сто от хората стигат от трайна нетрудопсопобност вследствие на мускулно-ставни заболявания. Д-р Наталия Маринова - ревматолог в частна болница посочи: "Най-големите разходи се дължат на загубата на работопособност. Поне 50 процента от пациентите се инвалидизират в първите 10 години и затова ние трябва да бъдем нащрек и още в първите години да отрежем главата, както се казва, на това заболяване".
 
Българските пациенти се лекуват с всички съвременни лекарства, които съществуват.
Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се