Новини - България

61% от българите искат фармацевт да им препоръча лекарства, вместо да ходят на лекар
Прочетена: 104 пъти
Снимка: Redmedia.bg

61% от българите заявяват, че често им се случва директно да искат препоръката на фармацевт за лекарства, вместо да ходят на лекар. Това показват данни от социологическо проучване, проведено от агенция "Тренд", по поръчка на Инициативен комитет от магистър-фармацевти в България в навечерието на професионалния празник на магистър фармацевтите – 24 юни. Идеята за тази  извадка е инспирирана от обществената оценка за самоотвержената работа на фармацевтите, като най-достъпните здравни специалисти, по време на Covid-19 пандемията. Проучването верифицира ролята на магистър-фармацевта, като ключова в опазването на обществено здраве, уточняват от инициативания комитет. 

 

За провеждането е използвано пряко полу-стандартизирано интервю „лице в лице“. Обемът на извадката е 800 интервюта с потребители на аптеки на възраст 18+ г. в малки и големи населени места, а максимално допустима статистическа грешка: ± 3.4%. 

 

Част от заключенията на база на мненията на българския потребител по отношение на ролята на магистър-фармацевта са:

  • 36% заявяват, че понякога се консултират с магистър-фармацевта по отношение на предписаната им от лекар терапия. 
  • Над половината от попитаните заявяват, че магистър-фармацевтите в България са професионалисти и имат високи етични стандарти. Едва ¼ от тях разговарят с магистър-фармацевта преди да закупи лекарство.
  • 48% от попитаните заявяват, че предпочитат да пазаруват в аптеки, където обслужването става на каса, а едва 1/5 казват, че предпочитат да взимат сами продуктите от щандовете. 
  • 70% предпочитат магистър-фармацевта да изказва мнение за изписаните лекарства.
  • 1/3 от запитаните закупуват лекарство, независимо че цената се оказва по-висока от очакванията им. 21% от тях питат магистър-фармацевта за алтернатива.
  • 74% търсят информация в социалните мрежи, освен от лекар или фармацевт.
  • Приблизително 70% от попитаните заявяват, че цените и локацията са ключови, когато става въпрос за избор на  аптека, от която да пазаруват. 
Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се