Новини - България

61% от пациентите и 22% от лекарите не познават оценката на здравните технологии
Прочетена: 850 пъти

Българското общество все още е слабо информирано за възможностите и ефектите от прилагането на оценката на здравни технологии (ОЗТ), което налага извода, че е необходима още целенасочена работа, за да бъде разбран и осмислен този процес, като се улесни достъпа до информация и се разширяват обучителните инициативи. Този извод правят авторите на проучване, осъществено от Националния център за опазване на обещственото здраве и анализи (НЦОЗА) чрез интернет базирана анкета, обхванала 209 респонденти от цялата страна. В анкетираната група попадат пациенти, лекари, представители на фармацевтичната индустрия, на медиите, както и политици и експерти в областта на ОЗТ. Проучването е проведено между 14 юли и 14 август.

 

Според екипа, обобщил данните от анкетата, остава притеснителен фактът, че близо 61% от пациентите и приблизително 22% от лекарите признават, че не познават метода ОЗТ, а около 32% от всички респонденти не знаят, че такава дейност се осъществява и у нас. Също така 25,36% от участниците в проучването са посочили в отговорите си, че не познават ролята на ОЗТ в здравеопазването и лекарствената политика и при вземането на решения за достъп до нови технологии. Не по-малко притеснение буди и факта, че приблизително 45% от анкетираните пациенти, 19% от лекарите и 17,6% от експертите не могат да се ориентират за това къде могат да намерят информация за ОЗТ. Близо 18% от участниците пък посочват, че ОЗТ не работи в полза на обществения интерес, като най-голям сред отговорилите по тази начин е делът на пациентите. Това, по мнението на анализаторите доказва категорично, че има дълбоко неразбиране на този подход в обществото като цяло.

 

Според екипа на проучването малко по-оптимистични изводи налагат отговорите на други два въпроса – дали трябва ОЗТ да се разпростира само върху лекарствата или и върху други здравни технологии и дали органът, който осъществява оценката трябва да е независима институция или да бъде подчинен на държавата. Близо 95% от анкетираните заявяват, че ОЗТ трябва да се прилага освен спрямо лекарствата, и спрямо медицинските изделия и медицинските дейности – процедури, интервенции, манипулации. Също така много голяма част от участвалите в допитването – над 85 % са изразили мнение, че органът по ОЗТ трябва да работи като независим, а не да бъде на държавно подчинение. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се