Коментари -

АББА: Нова методика дискриминира страдащите от астма и ХОББ и ограничава достъпа им до лечение
Прочетена: 273 пъти
Снимка: Pixabay.com

Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергии и ХОББ (АББА) алармира в писмо до медиите за ограничаване на достъпа до болниците за долекуване и рехабилитация на хората, страдащи от хронични белодробни заболявания - астма и ХОББ. Публикуваме текста на позицията без корекции:

 

УВАЖАЕМИ МЕДИИ,

 

От 1 април 2018г. влезе в сила нова Методика за субсидиране на лечебните заведения през 2018 г. на МЗ, която ограничава достъпа на страдащите от астма и ХОББ и ги дискриминира спрямо останалите болни с ТЕЛК и по възраст.

 

Чл. 22. от Методика за субсидиране на лечебните заведения през 2018 г. на МЗ гласи:

 

(1.) Насочването за продължаващо лечение и рехабилитация на пациенти с туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания се осъществява с направление за хоспитализация, издадено от личен лекар или лекар-специалист по пневмология и фтизиатрия (и/или детска пневмология и фтизиатрия/или детски болести за лица до 18 години) за пациенти с туберкулоза и от лекар-специалист по пневмология и фтизиатрия и/или алергология и/или вътрешни болести (при наличие на експертно решение на ТЕЛК за загубена работоспособност над 50%, включващо диагноза неспецифично белодробно заболяване) за пациенти с неспецифични белодробни заболявания, а за деца до 18 години с неспецифични белодробни заболявания – от личен лекар и/или лекар-специалист по пневмология и фтизиатрия и/или детска пневмология и фтизиатрия и/или алергология или педиатрия.

 

Нашата справка показва, че в момента е ограничен достъпа на 70% от пациентите, страдащи от астма и ХОББ, посещаващи лечебните заведения за долекуване и продължително лечение за белодробни болести.

 

Силно се надяваме, че Министерство на здравеопазването ще преосмисли дискриминационното отношение и необходимостта от ранна превенция на болните от хроничните белодробни заболявания.

 

Тук ще намерите нормативните документи: http://www.mh.government.bg/bg/normativni- aktove/proekti-na-normativni-aktove/

 

Диана Хаджиангелова,

председател на АББА

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се