Новини - България

ARPharM се включва в Софийския фестивал на науката с дискусия „Игра на гени“ и научен куиз
Прочетена: 1104 пъти
Снимка: Pixabay.com

Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) ще участва по традиция и в 10-то юбилейно издание на Софийски фестивал на науката, съобщават от организацията.

 

С партньорството на асоциацията като част от събитието ще бъдат организирани дискусия на тема „Игра на гени“ и Научен куиз: Генетика и още нещо.

 

В „Игра на гени“ ще бъде дискутирано как ни определя нашата ДНК, дава ни рамката, в която да се развиваме и е носител на наследствеността в идните поколения. Запазването на целостта на ДНК е важно за поддържането на живота. Но какво, ако матрицата се наруши?

 

Цялостното геномно изследване позволява да открием причините за всички известни генетични болести и да поставим точна диагноза, да намерим адекватна терапия. Геномното профилиране на тумора пък ни дава информация за промените, които могат да бъдат атакувани с таргетни терапии и имунотерапии, които с най-голяма вероятност ще са ефективни за лечението на конкретния пациент.

 

Генната терапия в същността си помага на засегнати тъкани и органи да заработят отново правилно, като добавя функциониращо копие на гена към клетките или премахва дефектния ген. И тук идва големият въпрос – как анализите на човешкия геном допринасят за избора на най-доброто лечение? Доколко и за кои болести е приложима генната терапия и какви са най-актуалните научни подходи?

 

На сцената излизат международно признатите специалисти в областта на генетичните и геномни изследвания – проф. Алексей Савов, началник на Националната генетична лаборатория и член на Академичния съвет на МУ – София, и проф. Радка Кънева, изпълнителен мениджър на Центъра по молекулна медицина в МУ – София и ръководител на българския хъб на Европейската научна инфраструктура за биобанкиране – BBMRI-ERIC. И двамата са сред учредителите на Българската асоциация по персонализирана медицина. Домакин ще бъде д-р Петър Ефтимов, молекулярен биолог, ветеринарен лекар, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“ и победител в конкурса за комуникация на науката FameLab 2016.

 

Желаещите да тестват знанията си по генетика могат да се включат онлайн в Научен куиз: Генетика и още нещо. Той ще се проведе в четири кръга, а участието в него е предвидено за отбори между 2 и 4 души.

 

Десетото юбилейно издание на Софийски фестивал на науката ще се проведе на 26 и 27 септември в София Тех Парк, а в периода 28 септември – 2 октомври ще се проведе дигитално за училищни групи.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се