Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Коментари -

АстраЗенека: Няма данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при COVID-ваксината
Прочетена: 106 пъти
Снимка: Министерство на здравеопазването

АстраЗенека България разпространи позиция във връзка със съмненията в безпасността на Охфордската ваксина срещу COVID-19 и спрените имунизации с препарата в България. Публикуваме пълния текст без редакции:

 

"Лекарствената безопасност е основен приоритет на АстраЗенека. Регулаторните органи прилагат ясни и стриктни стандарти за ефикасност и безопасност при одобрението на всеки лекарствен продукт, в това число и ваксина срещу COVID-19  на Оксфорд – АстраЗенека.

 

Профилът на безопасност на ваксината е широко проучен във фаза III клинични проучвания и независимият детайлен преглед на данните потвърждава, че ваксината се понася добре като цяло.

 

В допълнение на данните от клинични проучвания, десетки милиони дози са приложени в над 50 страни в света, с което  нараства обемът данни за ефективност и профил на безопасност с ваксината срещу COVID-19  на Оксфорд – АстраЗенека в реалната клинична практика.

 

Eвропейската Агенция за Лекарствата(ЕМА) постоянно и стриктно проследява съобщенията за странични ефекти в интерес на безопасността на пациентите. Прегледът на индивидуалните съобщения за странични ефекти до този момент не предполага, че ваксината може да има някаква роля в какъвто и да било смъртен случай. В линка по-долу е представена позицията на европейския регулатор, съгласно която честотата на тромботичните събития при ваксинирани и неваксинирани лица е една и съща: https://www.ema.europa.eu/en/news/covid-19-vaccine-astrazeneca-prac-investigating-cases-thromboembolic-events-vaccines-benefits

 

Федералният офис за безопасност в здравеопазването на Република Австрия  излезе със становище, че няма  причинно-следствена връзка между поставената ваксина и наблюдаваните събития.

 

Междувременно Фил Брайън, Ръководител направление „Безопасност на ваксини“ в Британската Регулаторна Агенция за Лекарства и Здравни Продукти (MHPR)  посочи, че тромбозите могат да възникнат по естествен път. Той допълни, че при повече от 11 млн. дози от ваксината на Оксфорд – АстраЗенека, приложени в Обединеното кралство, съобщенията за възникнали тромбози до този момент не са повече от броя, който би могъл да възникне по естествен път във ваксинирана популация.

 

Анализът на базата ни данни за безопасност не показва данни за повишен риск от белодробна емболия или дълбока венозна тромбоза при приложение на ваксината срещу COVID-19 на Оксфорд – АстраЗенека във всяка отделна възрастова група, партида или страна. Всъщност наблюдавания брой такива събития е значително по-нисък при лицата, получили ваксината, отколкото би трябвало да се очаква в общата популация.

 

Във всяка стъпка в процеса на производство и разпространение на ваксината се провеждат многобройни изследвания за качество и безопасност. Всяка партида преминава през всички стъпки за оценка, по време на които се провеждат над 60 различни контролни теста за качество.

 

АстраЗенека има готовност да достави планираните количества за България."

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се