Новини - България

Българите, чието лечение в Турция е преустановено заради COVID-19, могат да продължат терапията си
Прочетена: 79 пъти

Българските граждани, които се лекуват в Турция и чието лечение беше преустановено поради въведените мерки за СOVID-19, ще могат да го продължат. Координацията и списъците на пациентите ще се извърши от министрите на външните работи и на здравеопазването на двете държави. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Двамата разговаряха по телефона вчера по инициатива на българския министър-председател, съобщават от правителствената информационна служба.

 

В рамките на разговора премиерът Борисов е изтъкнал нуждите на българските граждани, на които се налага да ходят на последващи процедури в Истанбул. Той е отправил молба до турския президент да бъде разрешено на тези български граждани да влязат в Турция, за да могат да продължат лечението си, като е  изтъкнал, че става дума за около 100 души, повечето от които са онкоболни и им се налага да ходят на химиотерапия. Премиерът Борисов е изразил готовност българската страна да се съобрази с всички условия, които турската страна прецени, че е необходимо да бъдат изпълнени предвид пандемията, включително, линейки от България да закарат болните директно до истанбулските болници, придружени от екипи за сигурност. Българският министър-председател посочи, че за всичките оперирани пациенти самите лечебни заведения казват, че са тежко болни и непременно трябва да продължат химиотерапиите си в Истанбул, а те са и вече предплатени.

 

„За всеки случай да се преценява, важното е да помогнем на българските граждани да се лекуват“, добави Борисов.

 

В рамките на разговора министър-председателят е подчертал още приятелските отношения между България и Турция и доброто сътрудничество по редица въпроси, включително мигрантския. Премиерът Борисов изтъкна, че на нашата граница в момента не се усеща миграционен натиск. Българският министър-председател отбеляза също значението на транспортните коридори, които продължават да функционират в условията на пандемия. Борисов посочи усилията на страната ни за облекчаване на тежкотоварния трафик, така че шофьорите да си вършат работата и да няма огромни опашки от тирове.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се