Новини - България

България е домакин на обучение за млади лидери на Международната диабетна федерация
Прочетена: 166 пъти
Снимки: Българска асоциация Диабет

От 9 до 15 юли европейската структура на Международната диабетна федерация (International Diabetes Federation Europe) провежда за пръв път в България обучителен лагер за младежи от различни европейски страни (Youth Leadership Camp - YLC). Домакин на събитието в Банкя е „Българска асоциация Диабет“. 

 

В обучителния лагер участват 18 млади хора с диабет на възраст между 18 и 30 години от 14 държави. 

 

Всички те ще имат възможност да разширят лидерските си умения и ще получат знания, които ще им помогнат да бъдат по-ефективни лидери и да управляват проекти и инициативи самостоятелно или съвместно с диабетната асоциация, към която членуват и IDF. Всички участници ще получат и достъп до европейска и глобална мрежа от съмишленици, които се застъпват за по-добър живот на хората, живеещи с диабет. 

 

„Провеждането на обучителния лагер за младежи на Международната диабетна федерация в България е изключително признание за дейността на нашата асоциация. Ние не спираме да се борим за по-доброто бъдеще на хората, живеещи с диабет, но осъзнаваме необходимостта делата ни да бъдат припознати и надграждани от младежки лидери и застъпници. Вярвам, че чрез това обучение, ние даваме изключителна възможност на младежите след това те да участват активно във формирането на конкретни политики и дейности в подкрепа на нуждите на хората с диабет“, каза председателят на „Българска асоциация Диабет“ Майя Викторова, която е и член на Борда на IDF Europe.

 

IDF Europe Youth Leadership Camp стартира през 2011 г. и има за цел да подпомага развитието на ново поколение младежки застъпници и да създаде силна общоевропейска мрежа от работещи по въпросите на диабета хора. По време на пандемията от COVID-19 е разработена алтернативна онлайн програма за обучение – Лаборатория за младежко лидерство (Youth Leadership Lab - YLL). По този начин е осигурено пространство за съвместно творчество и взаимодействие за млади застъпници. 

 

Целите на програмата са в три направления: да предложи пространство за нови диабетни застъпници и лидери, за контакти, обмен на знания, идеи и опит и създаване на силни и трайни връзки; да осигури висококачествено обучение, което ще вдъхнови младите лидери да станат водещи национални и паневропейски защитници по темите за диабета; да подтикне съвместно създаване на проекти и/или кампании.

 

По данни на Международната диабетна федерация в световен мащаб хората с диабет са около 463 млн., като се очаква броят им да нарасне до 578 млн. до 2030 г.  В България диабетиците са над 500 000, като 40% дори не знаят, че страдат от заболяването. 


На откриването присъстваха доцент д-р Михаил Околийски - зам.-министър на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК, Росица Пандова – народен представител от ПП-ДБ, чл. кореспондент проф. Цветалина Танкова – ръководител на Катедра по ендокринология, Медицински факултет към Медицински униврерситет-София, проф. Мая Констнтинова - детски ендокринолог и председател на Българското Национално Сдружение по Детска Ендокринология, Елизабет Дюпон – регионален мениджър на IDF Europe, ментори, преподаватели и партньори на програмата.

 

***

За „Българска асоциация Диабет“:
„Българска асоциация Диабет“ (БАД) е единствената национално представена асоциация на хората с диабет в България. Основана е през 1990 година от видни български ендокринолози, лекари и пациенти като сдружение с идеална цел с мисия защита на интересите на вече над 500 000 хора с диабет в България и осигуряване на съвременни форми на медицински грижи и лечение и подпомагане на членовете и за активен живот и личностна реализация. Ръководството на БАД работи в тясно сътрудничество с много други български и международни пациентски и обществени организации. От 2011 г. асоциацията е редовен член на Международната диабетна федерация 
https://badiabet.com 

 

За IDF Europe:
IDF Europe е европейският клон на Международната диабетна федерация (IDF). Това е организация, представляваща 73 национални диабетни организации в 46 страни в Европа. Разнообразна и приобщаваща мултикултурна мрежа от национални диабетни асоциации, представляващи както хора, живеещи с диабет, така и здравни специалисти.
https://idf.org/europe

 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се