Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Любопитно -

Български StartUp с революционно биоразградимо и нетоксично фолио е на финала в конкурс за $1 млн.
Прочетена: 184 пъти

Българската StartUp компания Lam’On, създала революционно биоразградимо и нетоксично фолио, е сред 20-те финалисти в глобалния конкурс Chivas Venture 2019, който ежегодно предоставя безвъзмездно 1 милион щатски долара на социалните предприемачи, които съчетават успешно печалбата с целта да повлияят позитивно върху света.

 

Бизнесите на участниците обхващат широк кръг от социални, екологични и икономически въпроси - от фитнес приложение, което превръща изгорените калории в храна за нуждаещите се, до жизненоважни водни решения за училищата в селските райони и устойчиви текстилни изделия, създадени от страничните продукти на винопроизводството. Всеки от финалистите в Chivas Venture използва своя успех, за да подобри живота на околните със своите идеи.

 

Анджела Иванова, Гергана Станчева и д-р Филип Ублеков са съдружници в българския StartUp Lam'On. Те са и създателите на революционното биоразградимо фолио. То е подходящо за компостиране и служи за употреба при изработката на различни печатни материали. В огромна част от списанията и в менютата на ресторантите се използва ламинат, направен от пластмаса. Проблемът при него е, че не може да се рециклира и остава в природата за около век. Фолиото е изработено от възобновяеми източници, чийто лепилен слой е специално разработен за нуждите на печата и е нетоксичен. В края на живота си биоразградимото фолио оставя значително по-малък отпечатък върху природата. Ако хартията, на която е положено, е подходяща, целият продукт може да се компостира. Ако не – отделянето на ламината от нея може да се изпълни без вредни химикали и да се рециклира. Ако пък се изгори в инсинератор или дори се изхвърли в сметище, Lam'On не отделя вредни емисии.

 

Глобалният финал на Chivas Venture 2019 ще се състои на TNW Conference – водещ двудневен технологичен фестивал в Амстердам. По време на седмицата на финалното събитие през май 20-те предприемачи ще се изправят един срещу друг в четвъртфинални и полуфинални кръгове, докато останат само пет. Именно те ще продължат в надпреварата за основния дял от наградата от 1 милион долара пред международно жури от технологични гении, инвеститори и предприемачи на конференцията TNW.

 

Първите 100 000 долара от наградата ще бъдат връчени от публиката – всеки ще може да гласува онлайн за своя фаворит на Chivas.com. Избраникът на публиката ще получи 50 000 долара от фонда, а петте му подгласници – по 10 000. Резултатите ще бъдат обявени по време на глобалния финал в четвъртък, 9 май.

 

Към днешна дата Chivas Venture е дал безвъзмездно 4 милиона долара на социални StartUp компании, които са повлияли положително на над 1 милион души по целия свят. Финансирането е подкрепило стартиращите фирми, които се стремят да постигнат успех, да внедряват иновации и да мислят извън рамките, като същевременно обогатяват живота на другите.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се