Новини - България

Белодробният карцином е причина за 18% от смъртните случаи от рак в световен мащаб
Прочетена: 370 пъти

Белодробният карцином е причина за 18% от смъртните случаи от рак в световен мащаб, което го прави водеща причина за смъртност от онкологични заболявания. Това показват данни от GLOBOCAN за 2020 г., които бяха представени от пулмолога от УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ доц. д-р Николай Янев по време на медийно събитие по повод Месеца за борба с рака на белите дробове – ноември. То е част от Националната информационна инициатива за борба с рака на белия дроб „Аз така си кашлям…“, подкрепена от Българско онкологично научно дружество (БОНД), Българско научно дружество по имуноонкология (БНДИО), Българска асоциация по медицинска онкология (БАМО), Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) и АстраЗенека България. 

 

Рисковите фактори за рака на белия дроб са тютюнопушене (активно и пасивно), белодробни заболявания (туберкулоза, ХОББ, пневмония), фамилна обремененост, понижен имунитет, излагане на радиация, газ радон, химикали (азбест, силициев диоксид, дизелови газове, арсен), замърсен въздух.

 

„Активното тютюнопушене е водеща причина за рак в световен мащаб, причинявайки повече от 7 милиона смъртни случая всяка година. Причината – тютюневият дим съдържа повече от 7000 химични съединения и повече от 60 познати потенциални канцерогени. Пасивното пушене (излагането на тютюнев дим) също увеличава риска от рак на белите дробове и води до 1.2 милиона смъртни случая годишно“, каза доц. Янев.

 

По думите му употребата на тютюн, свързана предимно с пушенето на цигари, е най-честата предотвратима причина за смърт от рак, на която се дължат около една трета от всички смъртни случаи от онкологични заболявания. Относителният риск за развитие на рак на белия дроб при пушачите се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с непушачите. Според данните, едва 15% от пациентите никога не са пушили.

 

Симптомите на белодробния карцином са кашлица, уголемени лимфни възли в надключичната ямка, неврологична симптоматика (главоболие, гадене, повръщане), оток на шията и лицето, „барабанни пръсти“ и хипертрофична остеоартропатия, задух, храчки кръв, дискомфорт в гръдния кош и загуба на тегло. 

 

Медицинският онколог от Аджибадем Сити Клиник Болница „Токуда“ д-р Таня Златанова каза, че са необходими допълнителни усилия и действия за подобряване на резултатите при пациенти с белодробен карцином. От 2005 г. насам повечето държави имат средна 5-годишна преживяемост в диапазона 10 – 20%. Въпреки че през последното десетилетие се наблюдават подобрения в повечето региони, общите нива на преживяемост остават ниски, добави специалистът. По думите й благодарение на въвеждането на нови, по-ефикасни лекарствени терапии, относителната смъртност у нас не се променя. Данните показват, че 70 – 76% от приложените лекарствени терапии носят клинична полза на пациентите с рак на белия дроб. По данни на Асоциацията научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) oбщата преживяемост се подобрява с повече от 45% през 2019 г. спрямо 2000 г., което е свързано с въвеждането на иновативни лекарствени терапии. 

 

Д-р Златанова добави, че за лечението на пациентите с рак на белите дробове е необходим мултидисциплинарен подход с участието на общопрактикуващ лекар, пулмолог, образен диагностик, специалист по хранене, медицински онколог, психолог, патолог, лъчетерапевт. Лечението се планира въз основа на нуждите на конкретния пациент и зависи от различни фактори. 

 

Председателят на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания (АПОЗ) Евгения Александрова представи данни от проведеното през тази година проучване на Глобалната коалиция за борба с рака на белия дроб (GLCC) за отношението към рака на белия дроб, нивата на информираност за симптомите сред обществеността и възгледите относно скрининга за рак на белия дроб. Изследването е проведено в 29 държави сред повече от 1000 души от всяка страна. Според проучването 52,50% от анкетираните българи не познават нито един от симптомите на рака на белия дроб. 45,12% от запитаните са съгласни с твърдението „Имам по-малко симпатии към хората с рак на белия дроб, отколкото към останалите с други видове рак“. Това отношение се среща сред приблизително същия процент хора в световен мащаб (42,62%). Мъжете изпитват по-малко съчувствие към хората с рак на белите дробове, отколкото жените (50,40% срещу 39,92%). Данните показват, че 89,92% от анкетираните българи са съгласни, че е необходима национална програма за скрининг на рак на белия дроб, за да бъдат рано диагностицирани пациентите. 

 

Националната информационна инициатива „Аз така си кашлям…“ се провежда за втора поредна година. Целта й е да се повиши осведомеността за рака на белия дроб сред българското общество – превенцията, ранното разпознаване на симптомите, своевременната диагностика и лечение. Известният актьор и продуцент Башар Рахал, който бе водещ на събитието, е лице на кампанията от стартирането й през 2022 г. „Подкрепям кампанията „Аз така си кашлям…“, тъй като около себе си имам хора, които са засегнати от различни онкологични заболявания. Моя лична кауза е да допринеса за това все повече хора да обръщат внимание на симптомите, да се консултират с лекар при необходимост своевременно и най-вече да не пропускат редовните профилактични прегледи. Важно е, да се консултирате с лекар, ако имате  по-продължителна кашлица. Онкологичните заболявания се появяват тихо и не болят, а когато те заболи, вече е твърде късно. Затова профилактичните прегледи и консултацията с лекар при наличие на някакво неразположение са важни“, каза Башар Рахал.

 

Повече информация за рака на белия дроб може да се намери на интернет портала AZcare.bg и във Фейсбук страницата „Животът те обича“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се