Новини - България

Безплатни изследвания във ВМА в Деня за борба с ХОББ
Прочетена: 326 пъти
Снимка: ВМА

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) ще извършват безплатни функционални изследвания по повод Световен ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), който отбелязваме днес. Желаещите да се консултират с медиците от Клиниката по пневмология и фтизиатрия могат да го направят на 15.11.2023 г., в кабинет №6 в Поликлиника-ВМА, от 13.00 до 15.00 часа. Не е необходимо предварително записване и направление от личния лекар.

 

От ВМА отбелязват, че ХОББ е една от най-разпространените хронични болести в световен мащаб – в момента от нея са засегнати около 400 милиона души. 

 

Заболяването типично стартира в зряла възраст (след 40 години) при пациенти, изложени на рискови фактори –  инхалиране на вредни частици и газове (тютюнопушенето, пушек от биогорива и професионални вредности), както и някои вродени предразполагащи фактори. Основна характеристика на болестта са респираторни симптоми като кашлица, отделяне на храчки, а в по-напредналите фази – недостиг на въздух и ограничаване на физическата издръжливост.

 

За поставяне на диагноза е необходимо провеждане на спирометрия (функционално изследване на дишането), поясняват медиците от ВМА. Лечението и проследяването на пациентите се осъществяват от специалисти по белодробни болести в сътрудничество с общо практикуващите лекари на пациентите.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се