Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Биомедицинската татуировка открива рано рак
Прочетена: 1152 пъти
Снимка: Pixabay.com

Често ракът остава незабелязан до напредналите му етапи, когато лечението му става много трудно и перспективата е по-малко обещаваща. Но изследователи от Швейцария развиват имплант, който би могъл да предупреди "носителите" за ранното наличие на рак.

 

Биомедицинска татуировка, която прилича на кафява бенка, когато "светне", може да предупреди своя "носител" за ранните признаци на рак, пише електронното издание Healthconnectt.com.

 

Наскоро медиите бяха залети с новината за "интелигентните татуировки“, разработени от изследователи от Харвардския университет. Те помагат за мониторинг на здравето чрез използване на био-чувствително мастило, което променя цвета си след променящия се състав на интерстициалната течност на тялото.

 

Сега, проф. Мартин Фузенегер от катедрата по биологична наука и инженерство в Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, Швейцария, заедно с екип от изследователи, е разработил прототип на „татуировка" за точно определяне на възможното наличие на ракови клетки на ранен етап от развитието на болестта.

 

"Ранното откриване увеличава значително шансовете за оцеляване", обяснява проф. Фузенгегер и добавя: "Например, ако ракът на гърдата е открит рано, шансът за възстановяване е 98%. В същото време, ако туморът е диагностициран твърде късно, само 1 от 4 жени имат добри шансове за възстановяване“.

 

Проф. Фусенегер и екипът смятат, че тази ситуация може в бъдеще да бъде значително подобрена от специализирания имплант за кожа, който те са създали и който наричат "биомедицинска татуировка".

 

Тяхната биомедицинска татуировка е определена да разпознае четири от най-разпространените видове рак – на гърдата, на белите дробове, на простатата и на дебелото черво.

 

Изследователите са направили проучване за осъществимост, при което тествали ефикасността и точността на техния прототип върху мишки и кожа на свинете.

 

Резултатите, които досега са били обещаващи, са публикувани в списание Science Translational Medicine.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се