Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Коментари -

БЛС: Няма да позволим да се удържат или връщат пари
Прочетена: 94 пъти

Български лекарски съюз (БЛС) няма да допусне да бъдат връщани или удържани средства. Никъде в подписания Анекс към НРД 2020-2022 и методиката за заплащане на договорните партньори на НЗОК в условията на извънредното положение не е упоменато или договаряно „връщане на пари“.  Никога подобен въпрос не е стоял на дневен ред и БЛС не се е съгласявал, че изпълнителите на медицинска помощ трябва да връщат пари от договорените с НЗОК 85%. Това се казва в позиция на съсловната организация след като са се запознали с протокола от заседанието на Надзорния съвет на НЗОК, в който се поставя въпроса дали ще се налага на болници и лекари да възстановяват по някакъв начин договорените с касата средства като компенсация за намалената дейност по време на извънредното положение.

 

„В момент като този, когато всички лекари са на работните си места, когато колеги не напускат болниците със седмици, в момент като този, когато всички ние сме на първа линия и сме поставени в риск, в момент като този е не само недопустимо, но и срамно този въпрос да стои на дневен ред.

 

На практика се оказва, че за едрия бизнес може се дават пари – по мярката 60/40, за други бизнеси се дават различен вид помощи, за развлекателния и хотелиерския бизнес се правят сериозни финансови отстъпки, а ние, лекарите ще трябва да връщаме пари. Това е недопустимо!

 

Нужно е БЛС и НЗОК да изработят ясен механизъм, по който ще бъдат отчетени тези средства, но едно трябва да е ясно: в никакъв случай това не може да става с удръжки! БЛС не се е съгласявал и няма да се съгласи с подобно безумие!“, се казва още в позицията на лекарския съюз.

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се