Новини - В медиите

БНТ: България търси други трансплантационни центрове заради отказа на Австрия
Прочетена: 116 пъти
Снимка: Pixabay.com

България води преговори за трансплантации с други центрове в Европа, това съобщи днес пред БНТ изпълнителният директор на Агенцията по Медицински надзор Росен Иванов, след като вчера стана ясно, че Виена вече не приема чужденци за трансплантации.

 

"Това е суверенно решение на Австрия, в случая Виенската болница. Споразумението с България не е прекратено, важното е, че в тази част по обучението на съвместни екипи то е в сила и ще се изпълнява. Има график за обучение от началото на 2020 г, формирани са екипи, програмата е ясна", коментира Иванов.

 

По думите му към момента министерството на здравеопазването предприема решителни мерки да се сключи ново споразумение с друг транплантационен център в Европа. "Изключително интензивни разговори се водят", заяви той. В ефира на предаването пряко се включи и Наталия Маева, успешно трансплантирана пациентка, член на УС на Българска пациентска организация. По думите й, пациентите са изключително притеснени от ситуацията.

 

"И миналата година се водеха преговори, пак се търсеха варианти с клиника. Илияна е добър пример, но за жалост, другите пациенти няма да имат шанс", заяви Маева. В отговор, Росен Иванов заяви, че ситуацията не е по вина на нашата страна и в момента се прави всичко възможно за споразумение с друга клиника за трансплантации в Европа.  

Коментари

декември 2020

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се