Новини - В медиите

bntnews.bg: Ковид пакети ще покриват лечението с хапчета срещу коронавируса
Прочетена: 856 пъти
Снимка: Pixabay.com

До дни се очаква страната ни да получи първите количества от хапчетата на "Мерк" и "Пфайзер" за лечение на COVID-19, съобщава bntnews.bg като се позовава на здравното министерство. Препаратите, които се използват в първите дни от заразяването, ще се покриват от държавата в т.нар. ковид пакети. Фирмите производители ще ги отпускат на квотен принцип и България ще вземе целите количества, определени за страната ни на тази етап. В първата доставка се очаква да получим общо 30 000 опаковки от двете фармацевтични компании. Новите хапчета ще се отпускат по преценка на лекуващия лекар с електронна рецепта.

 

С доставката на хапчетата за лечение на ковид, се очаква натискът от пациенти, които настояват да получат скъпите медикаменти, да се увеличи. И това ще се случи до дни.

 

"Договорите са подписани, процедурата за доставката е завършена и се надявам специално за "Пфайзер" препаратът буквално да съкратим максимално сроковете за доставка, буквално след 4 - 5 дни да ги имаме в България. Някои от лекарствата ги взимаме по съкратена процедура, защото нормално би следвало да очакваме тяхното одобрение от ЕМА. Но ние използваме една възможност да ги договаряме на национално равнище, защото нямаме друг начин, ако чакаме ЕМА да ги одобри, отиваме към лятото вероятно", каза доц. Георги Йорданов, зам.-министър на здравеопазването.

 

Медикаментите ще се отпускат с електронна рецепта, от съответните ковид зони или личния лекар. Повечето джипита обаче отказват да работят с ковид пакетите, тъй като министерството не им отпуска допълнителни средства за лечението на пациенти с коронавирус.

 

"Това дава вече основание на колегите да не се занимаваме с ковид болни, напълно допустимо е към момента един семеен лекар, който му се е обадил човек с такива оплаквания или е дошъл при него в кабинета, да каже излизай от кабинета и си отивай в ковид зоната", каза д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

 

Пълният материал вижте на сайта на bntnews.bg.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се