Новини - В медиите

bntnews.bg: Мащабни протести в Европа срещу задължителната ваксинация
Прочетена: 855 пъти
Снимка: Pixabay.com

Стотици хиляди европейци протестираха вчера срещу ограниченията, които все повече държави налагат за хора без ваксини, предаде БНТ. Демонстрации имаше във Франция, Италия, Великобритания и Нидерландия. За трети път само за седмица гражданско недоволство и по улиците на Атина. В гръцката столица се стигна и до ожесточени сблъсъци.

 

Над 4000 души за трети път само за седмица се събраха в Атина, за да кажат "не" на задължителните ваксини. Напрежението се покачи, когато група маскирани мъже започна да хвърля коктейли Молотов по полицаите, които им отвърнаха със сълзотворен газ. Нанесени са материални щети, има арестувани.

 

Правителството на Кириакос Мицотакис внесе законопроект, който предвижда задължителна ваксинация за здравните работници. Тези, които откажат, са заплашени да останат без заплата. Обсъжда се дали мярката да не бъде приложена и в други сектори, сред които и образованието.

 

Многохиляден протест и в сърцето на Лондон. Въпреки че преди дни премиерът Борис Джонсън обяви чувствително облекчаване на мерките, хората настояват за пълно отваряне на страната. Напрежение имаше на "Даунинг стрийт" 10, където резиденцията на министър-председателя беше замеряна с топки за тенис, върху които бяха изписани обидни послания.

 

Най-малко 160 хиляди бяха демонстрантите в Париж, Лион и други френски градове. Стигна се и до сблъсъци с полицията, която използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне тълпите.

 

Властите в Париж обмислят едни от най-строгите мерки срещу COVID. Ако така предложеният Зелен паспорт бъде приет, стотици хиляди французи, които не са ваксинирани, няма да могат да посещават нито културни мероприятия, нито заведения и търговски центрове.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се