Новини - В медиите

bntnews.bg: Недостигът на лекарства: За 7 месеца са подадени 126 сигнала за 70 липсващи медикамента
Прочетена: 43 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Близо 50 хил. сигнала за липсващи лекарства са подадени в Европейския съюз (ЕС) за последните 11 месеца. Реално проблеми има с намирането на около 8500 медикамента. Данните са от анализ на международна компания. У нас за първите седем месеца на годината в Агенцията по лекарствата са подадени 126 сигнала за около 70 липсващи медикамента. За същия период са постъпили около 370 уведомления за временно и 50 за постоянно прекратяване на доставки на медикаменти в страната, съобщава bntnews.bg. През първите 7 месеца на годината Агенцията по лекарствата е извършила около 400 проверки в аптеки и складове за лекарства. В около 20% от инспектираните обекти са установили нарушения.

 

"При търговците на дребно най-честите нарушения са свързани с отпускане на лекарствени продукти по лекарско предписание без да е изискана рецепта", каза магистър-фармацевт Богдан Кирилов - директор на ИАЛ.

 

Складовете нарушители не са изпълнявали правилно задълженията си към системата за електронно проследяване на наличностите. Когато медикамент падне под 65% влиза в списък с лекарства, забранени за износ, който се актуализира всяка седмица. Но здравното министерство предлага това правило да се промени.

 

"Тези 65% в нашето предложение се сменят със 100%. Тоест да бъде изцяло 100% осигурена потребността от лекарства в България", каза проф. Илко Гетов - зам.-министър на здравеопазването.

 

Така забраната за износ ще се задейства, когато наличностите от определени лекарства паднат под 100%.

 

Друго предложение, е при недостиг да се ускори процедурата за паралелен внос на медикаменти. И още уведомленията за временно преустановяване на вноса да влизат директно в системата за проследяване на наличностите. Фармацевтите смятат, че тези мерки няма да решат проблема с недостига на лекарства и искат аптеките да виждат наличностите в складовете.

 

"Когато някой склад се опитва, ако го прави да крие лекарства за собствени аптеки и свързани с него аптеки или съответно да задържа количества за реекспорт - да може аптеката да подава сигнал в ИАЛ и Агенцията по лекарствата да отиде и да вземе съответните мерки", каза Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз.

 

Според здравния министър е необходим по-засилен контрол по пътя на лекарствата от производителя до аптеката.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се