Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Боряна Георгиева, Амджен България: Програмата Amgen Scholars дава възможност за научноизследователска работа на световно ниво
Прочетена: 1899 пъти
Снимка: Amgen Scholars

За четвърта поредна година българските студенти имат възможност да участват в лятната студентска програма за научни изследвания по естествени науки и биотехнологии на Фондация „Амджен” - Програма "Стипендианти на Амджен“ (The Amgen Scholars Programme). До затварянето на прозореца за кандидатстване остава една седмица. Какво представлява програмата, къде и как се кандидатства по нея разказва пред Redmedia Боряна Георгиева, мениджър в българското представителство на една от най-големите биотехнологични компании в света Амджен.


 

Г-жо Георгиева, какво представлява програмата „Стипендианти на Амджен“?

 

- Програмата „Стипендианти на Амджен“ предлага студентски летни стажове в научните лаборатории на едни от най-престижните университети в Европа. Така за четвърта поредна година български студенти получават възможност да работят и живеят в мултикултурна среда, да придобият знания и опит, които няма как да получат в България и най-вече - да се докоснат до световната наука.

 

Европейските университети, които са домакини на лятната програма за научни изследвания, са Кеймбриджкият университет във Великобритания, Каролинска институт в Швеция, университетът Лудвиг Максимилиан в Германия,  ETH Цюрих в Швейцария и Институт Пастьор във Франция.

 

А академичните области за научни изследвания, в които избраните студенти от цял свят придобиват практически опит, са Биохимия; Биоинженерство;  Биоинформатика; Биопсихология; Биотехнологии; Химическо и биомолекулярно инженерство; Химия; Имунология; Медицинска фармакология; Микробиология; Молекулярна, клетъчна и развойна биология; Молекулярна генетика; Молекулярна медицина; Молекулярна фармакология; Невробиология; Невронауки; Патология; Психология; Физиология; Статистика; Токсикология.

 

Какви са ползите за студентите от програмата?

 

- Като стипендианти на „Амджен“ студентите имат възможност да участват във важни изследователски проекти, да придобият опит и практически знания чрез лабораторна дейност и да дадат своя принос за развитието на науката. С участието си в реална научна среда и по конкретен проект, те имат възможност да работят в едни от най-добрите лаборатории с оборудване на световно ниво в някои от водещите образователни институции в Европа. В рамките на стажа стипендиантите получават напътствия от университетски преподаватели, сред които са и някои от най-изтъкнатите учени в Европа. Освен това стипендиантите имат възможност да участват в научни форуми, срещи и други научни събития. Един от ключовите компоненти от лятната програма е симпозиум, на който студентите се срещат с водещи учени от индустрията и академичната общност. Европейският симпозиум се провежда в Обединеното Кралство и осигурява възможност на студентите да обсъдят изследванията си и да се свържат с други стипендианти на Амджен в Европа.

 

Какви са изискванията към кандидатите?

 

- Кандидатстващите трябва да са студенти по медицина, фармация или природни науки, които учат в колежи или университети в Европа и студенти, които не са завършили своята бакалавърска или първа образователна степен преди участието си в тази програма. Освен това е необходимо да имат отлично академично представяне и интерес за обучение в по-висока образователна степен. Но всеки от университетите-домакини в Европа има собствена процедура за кандидатстване, затова препоръчвам на желаещите да подадат документи да потърсят повече информация на интернет страницата на програмата www.amgenscholars.eu. Крайният срок за прием на документи за стипендиантската програма за тази година е 1 февруари. Така че все още има време българските студенти, които желаят да се потопят в световната наука и да се докоснат до едни от най-големите учени на нашето време, да кандидатстват.

 

Какво показва опита ви от предишните години – проявяват ли интерес българските студенти към тази възможност за летен стаж?

 

- България е сред държавите с голям интерес към програмата. За трите години от участието на страната ни в нея петима български студенти успяха да се преборят с кандидати от цял свят и получиха възможността да придобият ценен опит от световноизвестни учени и преподаватели в областта на биотехнологиите. Това е поредното доказателство за високото академично ниво, сериозните научни интереси и силната мотивация на българските студенти. Това е и доказателство, че макар в България да няма добри условия за развитие на науката, интересът към нея не угасва.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се