Новини - България

COVID-19 затвори София
Прочетена: 79 пъти
Снимка: Redmedia.bg

От 00:00 часа днес до второ нареждане влезе в сила заповед на здравния министър Кирил Ананиев за преустановяване на влизането и излизането от София на всички превозни средства. Това бе обявено на извънреден брифинг в Министерски съвет късно снощи. Организираният автомобилен пътнически транспорт, включително и междуградският, също се преустановява до второ нареждане. Причината за затварянето на София стана засиленият трафик на изходите на града във вчерашния ден. От дни на входовете и изходите на областните градове, включително и столицата, са разположени КППТ-та, през които се допускат само хора, на които им се налага да пътуват за работа или поради неотложни причини. След проверка на властите се оказа, че част от подадените декларации за причината на пътуването, са с невярно съдържание. Вчера сутринта от МВР призоваха хората да не напускат града за Великденските празници, тъй като по този начин ще изложат на риск здравето и живота на близките си в провинцията. Призивът им не бе чут и през целия ден вчера имаше колони от автомобили, напускащи София. Именно това принуди властта да затвори до второ нареждане градът с най-много заболели от новия коронавирус COVID-19. 

 

"Още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо - напускане масово на София, която е огнище с най-много заразени от COVID-19. Всички тези хора се разпръсват в цялата страна. Това води до още по-тежка епидемиологична ситуация с неясни последици. Те ще станат ясни най-вероятно следващата седмица", заяви председателят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. Венцислав Мутафчийски.

 

Изключение ще се прави само за товарни превози с доказано с документи необходимост, както и за автомобили със специален режим. Ще се допускат по изключение и коли с граждани, които отиват на лечение, като трябва специално да се посочи в кое лечебно заведение ще се лекуват. Забраната не важи и за медицински лица, които отиват на работа, както и за екипи на електроенергийните и ВиК дружествата, и тези, които се занимават с разпространение на тв програми и интернет. Ще се допускат и служебни коли с работници, които трябва да стигнат до работните си места, като шофьорът на автомобила трябва да посочи кое е предприятието и телефона на неговия работодател. За работници ще се определи времеви коридор - от 6:00 ч. сутринта до 8:00 сутринта за отиване на работа и от 18:00 до 20:00 ч за връщане.

 

От МВР уточняват, че към всеки случай на КПП-тата ще се подхожда индивидуално и все пак някои от хората ще бъдат допускани да се придвиждат, но уточниха, че всички подадени от вчерашния ден досега деклатации ще бъдат проверени, а срещу подалите невярна информация, ще бъде заведено производство.

Коментари

октомври 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се