Коментари -

Д-р Гергана Гешанова: Заблуда е, че пушенето на наргиле не вреди
Прочетена: 249 пъти
Снимка: Личен архив

Има една ширеща се заблуда относно безвредността на наргилетата и тя категорично трябва да бъде оборена. Така д-р Гергана Гешанова, председател на Коалиция "Живот без тютюнев дим", коментира предложението от здравното министерство в обхвата на забраната за тютюнопушене да бъдат включени и други изделия освен цигарите, като водните лули (наргилета) и електронните цигари. Специалистът приветства идеята на здравното ведомство, която вече е скрепена като законодателна инициатива, и подчерта, че се надява тя да срещне подкрепата на народните представители. 

  

По думите на д-р Гешанова липсата на информация е водеща причина много хора да не знаят, че пушенето на наргиле е не по-малко увреждащо.

 

"Дори и когато с наргилето се пушат билкови или плодови смеси, това вреди. При изгарянето  на въглените се получава висока температура, с дима се отделя въглероден диоксид, който се вдишва и попада дълбоко в белите дробове. Това е механизмът на вредното действие", обясни специалистът.

 

Според д-р Гешанова трябва веднъж завинаги да се разбере, най-вече от родителите, че опушването, което се получава от наргилето, носи вреда, независимо дали си използва тютюн, растителни или плодови смеси. 

 

"Чувала съм от родители, че организират пушене на наргиле като  "екстра" на партита на децата си по повод на рождени дни или други празници. Така, според тях, се избягвала опасността детето им да пуши цигари", допълни още д-р Гешанова. Тя обърна внимание и на още една подробност - лошата хигиена и опасността от предаване на инфекции с мундщука на наргилето при групова употреба. 

 

"За съжаление, това не е рядкост. И е въпрос на по-добра информираност, но и на желание тази истина да се разбере",  категорична бе д-р Гешанова. 

 

Според председателят на Коалиция "Без тютюнев дим" другата важна стъпка, която би трябвало да се предприеме, е законодателна инициатива за забрана на рекламата на тютюнопушенето. 

 

"Проблемът е сериозен и аз силно се надявам, че в един момент политическите партии ще осъзнаят неговата важност и ще постигнат съгласие по тази тема", каза д-р Гешанова.

     

Невена ПОПОВА

 

        

Коментари

септември 2023

ПВСЧПСН
    
 

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се