Новини - България

Д-р Иван Маджаров: Проблемът с кадрите в здравеопазването е на път да се превърне в катастрофа
Прочетена: 860 пъти

Проблемът с кадрите в здравеопазването в България е на път да се превърне в катастрофа. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на Деветия национален фарма форум на списание "Мениджър".

 

„В България имаме 31 700 лекари, което на пръв поглед не е малко за страна с 6,5 млн. население. Тревожното е възрастовата структура - 63% от лекарите, на които разчитаме сега, са на възраст над 50 години, а личните лекари над тази възрст са 88%“, съобщи той.

 

Д-р Маджаров отбеляза още, че смъртността сред лекарите у нас през последните две години също е нараснала. По тази причина, според него, в следващите 6 години ще се сблъскаме с реалност, която е била в началото на 20 век с изключително малко лекари на глава от населението в малките, а дори и в областните градове.

 

"Всички заедно трябва да решим какво ще правим оттук нататък, за да предотвратим тази заплаха, която всъщност вече е новата реалност. Вече не съществува сегмента от опитни, но и сравнително млади лекари на възраст между 25-30-50 години, които осигуряват и достъпност на диагностика и лечение и достатъчно време за подготвяне на следващото поколение кадри", каза д-р Маджаров.

 

Председателят на Комисията по здравеопазването към 47-то Народно събрание доц. Антон Тонев коментира, че решаването на този проблем повече не търпи отлагане, защото тежкият кадрови дефицит не е само при нас, но и в цяла Европа, където има сериозен отлив от хуманните професии в последните години, а това е пазар на труда, с който не можем да се конкурираме в момента.

 

"Лекарската професия е много конвертируема сега и навсякъде в Европа вече е достатъчно да имаш диплома, за да те приемат веднага с широко отворени обятия. Имаме вече разработени политики по доходи, условия на труд и изграждане на специалисти, с които ще започнем да работим за обръщането на този процес", съобщи председателят на здравната комисия.

 

Девети национален фарма форум се осъществява с подкрепата на: AstraZeneca; MagnaPharm; Astellas; Novartis; Българска болнична асоциация; СЕНТИЛИОН; MED-EL.

 

Медийни партньори на събитието са: bTV; dir.bg; puls.bg; REDmedia, portalnapacienta.bg.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се