Новини - България

Д-р Стойчо Кацаров: Следващата година здравната система ще се нуждае от допълнителни средства
Прочетена: 1109 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Ако тази година здравната система беше поставена в неблагоприятна среда, в следващата тя ще се нуждае от допълнителни средства, тъй като броят на хората, които трябва да обслужва, ще нарасне, заради всички последици от COVID. Тази позиция изрази  в предаването „Най-добрите лекари” по Дарик радио председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров. По думите му негативни последици от COVID мерките са претърпели лечебните заведения.

 

„Заради забраната за планови операции, заради страха, който се насади в хората, че могат да бъдат заразени, ако отидат в болници, дейността на лечебните заведения беше сведена до минимум през тези няколко месеца, а с това и приходите в лечебните заведения. В същото време разходите им нараснаха, защото те трябваше да купуват лабораторни апарати, трябваше да купуват предпазни средства, трябваше да купуват допълнително дезинфекционни разтвори, да реорганизират самите си структури, отделения, за прием на болни с коронавирус. Така че тежко пострада нашата система по-скоро от лошите управленски решения, свързани с реакцията по отношение на коронавируса“, каза д-р Кацаров.

 

Той обясни, че за минималната извършена болнична дейност говори фактът, че Народното събрание е взело решение за изплащане на допълнителни средства от 2015 и 2016 г. на  болниците, поради наличния огромен излишък в бюджета на здравната каса тази година.

 

„Ние тепърва ще берем плодовете на това, което се случи през март и април месец. В смисъл – на болни, които не са били диагностицирани и не са били лекувани през това време. Това ще се върне като бумеранг в здравната система. Аз очаквам ръст, както на заболеваемостта, така и ръст на прегледите, изследванията, на посещенията на хората в болниците. За съжаление, очаквам и ръст на смъртните случаи, тъй като специално при онкологичните заболявания закъснялата диагноза най-често води до невъзможност за лечение, за постигане на ремисия“, каза д-р Кацаров.

 

По думите му, ако тази година здравната система беше поставена в неблагоприятна среда, в следващата тя ще се нуждае от допълнителни средства, тъй като броят на хората, които трябва да обслужва, ще нарасне по тази причина – тези, които не са били обслужени своевременно.

 

„Дано това бъде разбрано от управляващите, тъй като ние сме на първо място в Европейския съюз по ниво на доплащане от джоба на пациента по време на получаване на медицинска помощ. Това означава, че сме на последно място по публични разходи. Трябва ли друго доказателство за това, че е необходимо да се увеличат публичните разходи?

Няма нужда да се увеличава здравната вноска, тъй като така или иначе малко хора я плащат. Знаете, че здравната вноска се плаща от два – два милиона и двеста, триста хиляди души. Останалите до седем милиона или не се осигуряват, или се осигуряват от бюджета. Но всички знаем, че бюджетът не осигурява тези категории лица на 8%, въпреки че законът казва така. Това е единият източник на допълнителни средства – ако министърът на финансите бъде така добър да изпълни закона и да плаща 8% за всички тези хора – пенсионери, деца, безработни и пр., както плащат работещите хора. И вторият източник, разбира се, с приходите от акцизи от алкохол и цигари. Това е нормална практика, тъй като това са вещества, които увреждат човешкото здраве. Нормална практика в много страни е хората, които ги употребяват, чрез акциза върху цената на тези изделия, да дават допълнителен принос към здравната система, тъй като с много голяма вероятност те по-често ще ползват услугите. Алкохолът и цигарите увреждат здравето – най-вероятно по-често ще търсиш медицинска помощ и затова е логично да плащаш повече по този начин – чрез акциза“, коментира д-р Кацаров.

 

Той припомни, че преди години е било записано в закона е записано, че 1% от акциза върху тютюневите изделия ще отива за здравеопазване и добави:

 

„Така записано лесно ни заблуждават. Къде е този 1%? Те казват – „Даваме го“. Давате го, ама го няма“.  

 

Според д-р Кацаров, за да сме сигурни, че това е така трябва да кажем колко точно е този 1% и как той ще се разпредели за здравеопазването.

 

„Не еднократно съм бил много критичен към начина, по който се управлява здравната система и резултатите го показват. Ние сме страната с най-висока смъртност в света – с един от най-високите показатели по детска смъртност в Европейския съюз, на първо място сме по т.нар. предотвратима смъртност. И не на последно място – ние плащаме най-много за здраве от джоба си за целия Европейски съюз. Такава здравна система не може да е добра здравна система. Това, което изреждам, не е субективна преценка. Това са обективни факти. Лошото е, че не се предприемат мерки да се подобри здравната система“, коментира още Кацаров.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се