Новини - В медиите

Дечо Дечев пред бТВ: Частните болници купуват по-скъпо лекарствата, защото имат свой дистрибутор
Прочетена: 1040 пъти
Снимка: Стоп кадър - бТВ

Има нецелесъобразно изразходване на средства от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), откакто със законови промени през 2016 г. частните болници бяха освободени от задължението да правят търгове по ЗОП за лекарствата, за които плаща Касата. Това каза в интервю за предаването „Лице в лице“ управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.

 

Наскоро той обяви, че частни лечебни заведения са купували миналата година медикамент, който се поема от НЗОК, на 7 пъти по-висока цена от държавните и обищинските болници. Това се е разбрало, след справка с производителя, който е обявил пред НЗОК, че е продала това лекарство на много по-ниска цена на търговците на едро.

 

Д-р Дечев разкри, че става въпрос за онколекарството „Пеметрексед“ на „Алвоген“. А 11-те болници, които са го купили за 1063 лв., са: УМБАЛ „Пълмед“; „Аджибадем Сити Клиник“; МБАЛ за женско здраве „Надежда“; УМБАЛ „Софимед“; „Паркхоспитал“ ЕООД; МБАЛ „Сердика“; МБАЛ „Централ онко хоспитал“; СБАЛО Хасково; МБАЛ „Авис Медика“; УБАЛ „Дева Мария“; МБАЛ „Уни хоспитал“.

 

„През 2016 г., когато влезе в сила това решение на парламента, огромна част от частните лечебни заведения си направиха собствени търговци на едро, тоест входът на болницата преминава винаги през търговеца, който е техен. И на практика цялата разлика от 700% в този случай влиза в полза на собственика на болницата, който е и собственик на фирмата за търговия на едро. И кръгът е затворен“, коментира Дечев.

 

От изброените 11 частни болници някои имат собствен дистрибутор, а други купуват само от един, уточни Дечев.

 

Той обясни и защо производителите продават на по-ниска от максималната цена, за която касата плаща. За конкретния случай лекарство със същия състав предлагат още три фирми и при процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП) те се съревновават с цената. Така правят отстъпки до 85% на държавните и общински болници, които задължително правят търгове.

 

„Няма голямо частно лечебно заведение, зад което да не стои изключително сериозен бизнес. Зад всяка от тях стаи сериозен инвеститор с друг бизнес. Както се вижда, частните болници развиват главно сфери, в които се печели най-лесно – една от тях е онкологията. И конкретно лекарствата са обектът по различни причини“, каза още управителят на НЗОК.

 

Разоворът с д-р Дечо Дечев можете да гледате на интернет страницата на бТВ.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се