Събития -

Дискусия „Ще има ли България модерно лечение на инсултите“

16.03.2023 - Четвъртък
11:00 - 13:00 ч.
БТА
гр. София

На 16.03.2023 г., четвъртък, от 11:00 до 13:00 ч. в БТА ще се проведе дискусия на тема „Ще има ли България модерно лечение на инсултите“. Тя се организира от „Индекс на болниците“ и Българското дружество по инсулт (БДИ). За участие в нея са поканени водещи невролози в страната, мениджъри на структуроопределящи болници, представители на Министерството на здравеопазването, НЗОК. Целта на дискусията е с обединяването усилията на институциите и медицинските специалисти да се намали разликата между България и ЕС в лечението на инсултите у нас. 

 

Програма на събитието:
1. „Инсултите в България през 2022 г.“, Първан Симеонов, съучредител на „Индекс на болниците“
2. „Проблеми и възможности при модерното лечение на инсултите в България“, доц. Росен Калпачки, председател на Българското дружество по инсулт
3. „Ендоваскуларното лечение на острия инсулт в България – настояще и бъдеще“, проф. Силва Андонова, директор на УМБАЛ „Св. Марина“
4. Дискусия с модератори Първан Симеонов и доц. Росен Калпачки

 

Организаторите споделят предварително и информация за разликата в лечението на инсултите в ЕС и България. Мозъчносъдовите заболявания са сред водещите причини за смъртност и инвалидизация в България. Според официалните данни на НСИ и НЦОЗА на година у нас от тях умират около 20 хиляди души, а около 10% от преживелите инсулт са с различна степен на трайно увреждане. 

 

Приложението на модерните методи на лечение – тромболиза и тромбектомия, са сред основните начини да се намали смъртността и инвалидизацията при остър исхемичен инсулт. Затова заложените нива на лечение в Европейския план за борба с инсулта с интравенозна тромболиза (IVT) са над 15%, а на ендоваскуларна терапия (EVT) над 5%. 

 

За съжаление към момента страната ни е много далече от подобни постижения. Ежегодните анализи на „Индекс на болниците“ в областта на лечението на исхемичните инсулти през последните пет години ясно показват недостатъчното приложение на модерните методи на лечение. През изминалата година от 41 858 случая на исхемичен инсулт, едва при 2.5% от пациентите е била приложена тромболиза, а тромбeктомия при 0.1%. Причините за тези резултати са различни, но искрено вярваме, че те са преодолими с общите усилия на медицинските специалисти и здравните власти. 

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се