Медицина на бъдещето - Биотехнологии

Доказаха връзката между рецидив на рака и имунната система на организма
Прочетена: 2018 пъти
Снимка: News-Medical.net

Ново проучване, проведено в Института за изследване на рака в Лондон, сочи, че раковите клетки, които остават в тялото след лечение, използват имунната система на организма, за да се събудят и да увеличат растежа си, пише електронният сайт News-Medical.

 

Раковите клетки могат да съществуват в тялото дълго след приключване на лечението и след няколко години да се превърнат в смъртоносни. Целта на проучването е да разбере именно този процес.

 

Установено е, че имунната система не е в състояние да задържи раковите клетки под контрол, което води до рецидив. Според проучването, имунотерапията може да се ползва за ефективно предотвратяване на повторната им поява, посредством  засилване на имунния отговор на тялото.

 

За да анализират естеството и поведението на раковите клетки преди първоначалното лечение, след него и по време на рецидив, изследователите наблюдават имунните отговори при мишки.

 

Като цяло, в отговор на инфекция или травма, имунните клетки отделят сигнали, които предизвикват възпаление. В някои ситуации това може да помогне на имунната система да убие раковите клетки. Изследването обаче показва, че раковите клетки, които са преживели лечение, изолират тези сигнали, което води до агресивния им растеж по време на повторяемост.

 

Също така беше установено, че имунотерапиите, насочени към този отговор, могат или да предотвратят, или да забавят раковия рецидив при мишки. Това се очаква да бъде ефективно и при пациенти с риск от рецидив.

 

Резултатите от изследването показват, че TNF-алфа химическият сигнал се трансформира от антитуморен агент, който насърчава повторната поява на рак. Функциите на естествените убийци на болестта - имунни клетки също ще бъдат потиснати поради влиянието им, което води до непрекъснат растеж на рецидивиращите ракови клетки.

 

Също така е установено, че PD-L1, който присъства във високи нива на повърхността на тези резистентни ракови клетки, взаимодейства с PD-1 върху имунните клетки, наречени Т-клетки, които ги молят да не атакуват. За лекарствата, инхибитори на имунната контролна точка, PD-1 е главната целта и е доказано, че тези терапии са способни да забавят или предотвратят рецидив при мишки.

 

Професор Кевин Харингтън, професор по биологични ракови терапии в Института по ракови изследвания, съавтор на изследването, заяви:

 

"Става все по-ясно, че имунната система е в центъра на пъзела за това как можем да лекуваме раковите заболявания по-ефективно."

 

Според него изследването помага да се обясни защо имунната система може да бъде ефективна срещу раковите клетки в някои случаи, а в други не. Той добавя, че разбирането на пълния механизъм зад това поведение на имунната система може да помогне за разработването на нови възможности за лечение, за да се предотврати рецидив на рака.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се