Новини - България

Донорска ситуация в Пловдив даде живот на трима души
Прочетена: 82 пъти
Снимка: ВМА

Трима души получиха шанс за живот след донорска ситуация, реализирана от екип на УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив, с координатор д-р Костадин Чифлигаров. Това стана възможно след като на 7 август близките на изпаднал в мозъчна смърт 43-годишен мъж вземат благородното решение да дарят органите му и да дадат живот на други хора, съобщават от Изпълнителна агенция "Медицински надзор" (ИАМН).

 

На следващия ден двама българи бяха трансплантирани с бъбреци. Операциите са извършени от медицински екипи на УМБАЛ „Александровска“. От лечебното заведение уточняват, че реципиентите са мъже с хронична бъбречна недостатъчност, избрани с най-голям процент органна съвместимост с донора от общо 5 поканени за оценка от листата на чакащи.

 

Единият реципиент е мъж на 23 години от София, на хемодиализнодиализно лечение от една година. Другият пациент е на 38 години от Добричка област, който е на диализно лечение от 2018 година. След интервенцията трансплантираните се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието им е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза.

 

От ИАМН допълват, че поради липса на подходящи реципиенти в България, черният дроб е трансплантиран на румънски пациент по линия на споразумение за сътрудничество между ИА „Медицински надзор“ и Националната агенция за трансплантация на Румъния. Другите органи на донора не са били подходящи за трансплантация.

 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се