Новини - България

Доц. Иван Иванов: COVID-19 не се лекува с антибиотици
Прочетена: 168 пъти

„COVID-19 не се лекува с антибиотици, защото тежкоболните страдат от вирусна пневмония, а не от бактериална. Само в 7% от случаите на тежко боледуващи от COVID-19 има насложена върху вирусната и бактериална инфекция. Единствено тогава се прилагат антибиотици, и то в болница.“

 

Това каза доц. Иван Иванов – ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ към Център по заразни и паразитни болести, при обявяването на старта на Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробната резистентност и COVID-19 (18 - 24 ноември 2021 г.).  Организатор на събитията в информационната кампания е Офисът на Световната здравна организация (СЗО) в България.

 

.
Антимикробната резистентност е една от 10-те големи заплахи за човечеството, подчерта доц. Михаил Околийски - експерт от офиса на Световната здравна организация в България. Той изрази недоумението си, че вече трета година в България не се приема разработената от експертите Национална програма за антимикробна резистентност и в хуманната, и във ветеринарната медицина.

 

Коронавирусната пандемия предизвика през 2020 г. свръхупотреба на антибиотици, което увеличи неимоверно резистентността на бактериите към антибиотично лечение. Това на практика води до невъзможност да се лекуват с антибиотици дори банални инфекции.

 

„В европейските държави своевременно взеха мерки за предотвратяването на антимикробната резистентност. Проучване сред 27 държави показва, че там употребата на антибиотици е спаднала с 18%. България е единствената сред тези държави със свръхупотреба на антибиотици. Ръстът на употребата у нас е с 30%, като специално използването на азитромицин от групата на макролидите има 100% ръст. А това е антибиотик, който се понася добре от децата и досега се ползваше основно за бактериални инфекции в детска възраст. Ненужното лечение на COVID-19 с азитромицин всъщност заплашва здравето на нашите деца днес и в бъдеще“, обясни доц. Иванов.

 

„Антибиотиците не може да се ползват за профилактика на COVID-19. Единственото средство, което предпазва от заразяване и от тежко боледуване са ваксините. България не трябва да остава остров на глупостта с най-ниското ваксинално покритие“, бе категоричен доц. Михаил Околийски.

Коментари

октомври 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се