Интервю -

Доц. Любомир Киров: Парите за личните лекари в бюджета за 2018 г. са смешни
Прочетена: 1261 пъти
Снимка: НСОПЛБ

Доц. Любомир Киров е председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ). Както вече съобщихме, организацията изпрати открито писмо до институциите, в което изразява несъгласие с решението на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НС на НЗОК) да предложи увеличение с 200 000 лв. на бюджета за първична извънболнична помощ за следващата година. Ето какво каза доц. Киров пред Redmedia.


 

Доц. Киров, в отворено писмо тези дни възразихте срещу размера на средствата, предвидени за първичната извънболнична помощ и заявихте, че тези 200 000 лв. годишно или 3,70 лв. увеличение месечно за лекарските практики на дижипитата са символични. Имате ли обяснение защо се стигна дотук?

 

- Не зная защо надзорът на здравната каса е определил точно тези числа, но сумите, предвидени за личните лекари са смешни, а бюджетът категорично е нерационален. В отвореното писмо сме подчертали, че това решение е в пълен разрез със записаното във важни, основоплагащи документи, засягащи развитието на здравеопазването у нас като „Стратегия 2020“. В разрез е и с препоръките на Световната банка. С други думи, решението на надзора е точно обратно на това, което е заложено в тези документи. В същото време мога уверено да твърдя, че средствата, които ние сме поискали от бюджета за 2018 г. представляват само една нищожна част от него. Така че нашите пари не натоварват кой знае колко общите разходи за здравеопазване.

 

Как се измерва ефектът от Вашата дейност? Задавам въпроса, защото освен като общопрактикуващ лекар със сигурност имате мнение и като специалист по обществено здраве.

 

- Да, понякога в публичното пространство се чуват въпроси и оценки като например „Какво точно правите вие, личните лекари, всъщност може и без вас...“ Веднага ще отговоря – годишно ние извършваме около 30 млн. прегледа. Наблюдаваме 1 млн. и 350 хиляди пациенти с високо кръвно налягане. Лечението, което прилагаме на тези хора и системното наблюдение над състоянието им намалява значително усложненията, а това спестява много средства на системата. Така че кумулативният здравен ефект от нашата работа е огромен. Необходимо е обаче време, за да се оцени. На практика средствата, които са вложени в тази дейност са малки, а постигнатият ефект – голям. Т.е. съотношението цена-разходи е много добро и това е очевидно. На фона на големите общи разходи в системата, ние постигаме резултати, без да се изразходва значителен ресурс. Това трябва да се види и да се оцени. Нашият труд е тих, всекидневен, много натоварващ, но води до резултати, както сами видяхте.

 

Обръщали сте внимание в други интервюта, че като общопрактикуващи лекари се сблъсквате и с редица ограничения, като в същото време е възможно да се намерят и по-добри организационни решения. Моля Ви да се спрете накратко на този въпрос.

 

- Нямаме право например да изписваме някои лекарства на рецептурна бланка на Здравната каса, а това би дало възможност на пациентите ни да получават тези медикаменти с частична или пълна реимбурсация. Не говоря за много специфични скъпоструващи лекарства, които е нормално да се изписват от колега тесен специалист. Има други, по-често употребявани в практиката, за които би било добре да има промяна в режима на изписване.

 

Друг проблем – коремната ехография. Ние не можем да правим това изследване, въпреки, че често се налага да прибягваме към него. То ни дава възможност по-бързо да се ориентираме и да поставяме точната диагноза. По същия начин стои въпросът и със спирометрията. Това изследване на дишането е важно, но ние нямаме право да го извършваме. Като национален консултант по обща медицина съм давал предложения за промени, които са важни не само за нас, личните лекари, но най-вече за нашите пациенти.

 

Не е тайна, че младите лекари не проявяват интерес към вашата специалност. Как може да се промени това?

 

- С добри условия, добро заплащане и добри възможности за кариерно развитие. Тук е мястото да припомня една истина, която като че ли сме склонни като общество да забравяме: никой не е по-силен от времето. Колегията на общопрактикуващите лекари застарява и това е факт. След 5-10 години голяма част от нас, които работим сега, ще излязат от професията и няма да има кой да ги замести. Очевидно е, че трябва нещо да се промени, за да дойдат млади хора. И ние го казваме не за първи път.

 

Искам да кажа няколко думи и за придобиването на специалност „Обща медицина“ - вече около 65% от колегите са с взета специалност, останалите са в различна фаза на специализация. Имаме само около 200 колеги, които са в напреднала възраст и нямат специалност по тази причина. Така че упреците по отношение нивото на специализация не са състоятелни, този проблем не стои.

 

И за да завършим оттам, откъдето започнахме разговора, моля Ви да обобщите, за какво трябва да си даде сметка обществото, когато оценява труда на личните лекари?

 

- И обществото, и управляващите трябва да си дадат сметка, че без нашия труд не може, както и че кумулативният здравен ефект от работата ни е много голям.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се