Новини - Свят

ЕК и СЗО се обединяват в популяризирането на ползите от ваксините
Прочетена: 101 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Европейската комисия се бори с дезинформацията срещу ваксините, имаме съдействието на онлайн платформите."

 

Това съобщи вчера председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер на първата Глобална среща на високо равнище за имунизациите, на която Комисията и Световната здравна организация (СЗО) са домакини.

 

По неговите думи усилията срещу разпространяваните онлайн съмнения за необходимостта от ваксините се вписват в общите действия на комисията за противодействие на дезинформацията. В последните години неколкократно са се увеличили случаите на разпространение на заразни болести. Според Юнкер това се дължи на "глупаво недоверие", но и на растящите цени на ваксините.

 

В някои краища на света хората нямат достъп до ваксини, а в Европа хора се отказват от ваксиниране и създават заплаха за себе си и за околните. Неприемливо е всяка година деца да умират по света заради липса на достъп до здравеопазване, да страдат от болести, които отдавна трябваше да сме изкоренили. Все още не сме успели да предотвратим разпространението на лечими заболявания, добави председателят на ЕК.

 

При откриването на форума председателят на ЕК и генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус призоваха спешно да бъдат умножени усилията за спиране на разпространението на болестите, предотвратими чрез ваксинация, например морбили.

 

ЕК и СЗО призоваха също така за повече подкрепа за Глобалния алианс за ваксините (GAVI), който има централна роля за постигането на глобалните имунизационни цели в държавите с най-малко ресурси в света.

Коментари

декември 2020

ПВСЧПСН
 
   

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се