Новини - Свят

ЕК одобри първата терапия за превенция на COVID-19
Прочетена: 859 пъти

Европейската комисия (ЕК) одобри употребата на терапията с антитела на AstraZeneca - Evusheld, за превенция на COVID-19, съобщава фармацевтична компания. Това се случва дни след като Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) препоръча издаването на разрешение за употреба на терапията за възрастни и деца над 12-годишна възраст с тегло от поне 40 кг.

 

Одобрението на ЕК днес е въз основа на резултати от клинични тестове, включително в трета фаза, по време на която специалистите установяват, че лекарството намалява със 77% риска от развитие на симптоматичен COVID-19 в сравнение с плацебо при първичния анализ. При шестмесечен среден анализ е установено намление на риска с 83%, като защитата от вируса продължава за най-малко шест месеца.

 

Evusheld е първият по рода си медикамент, който може да се прилага в Европа, и представлява коктейл от две моноклонални антитела с дълго действие – тиксагевимаб и цилгавимаб. Те се прикрепят към шипчестия протеин на SARS-CoV-2 на две различни места.

 

Двете антитела ще се вливат в организма чрез две отделни интрамускулни инжекции. От AstraZeneca препоръчват 150 мг тиксагевимаб и още толкова цилгавимаб. Разликата спрямо двудозовите ваксини срещу коронавирус е, че антителата се инжектират веднага едно след друго, с което се изключва необходимостта от две посещения на лекарските кабинети за поставяне на първа и втора игла в разстояние от няколко седмици например.

 

САЩ вече одобриха лекарството за спешна употреба за хора със слаба имунна система и поръчаха около 1,7 млн. дози от него. На 17 март Evusheld успешно мина регулаторно одобрение и във Великобритания.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се