Новини - Свят

Еврокомисар Витенис Андрюкайтис: 84 млн. европейци имат психични проблеми
Прочетена: 244 пъти
Снимка: Pixabay.com

"Все още има твърде много стигми по отношение на хората с психични проблеми. И аз знам, че това, което се случва с психичното здраве може да ни окаже влияние във всяка възраст, през целия ни живот. Ето защо е крайно време да поставим психичното здраве на едно и също ниво по важност както физическото здраве".

 

Това отбелязва в обръщение по повод Световния ден на психичното здраве 10 октомври еврокомисарят по здравеопазване и безопасност на храните Витенис Андрюкайтис. 

 

"Трябва да сме особено бдителни, когато става дума за деца и млади хора. Последните цифри показват, че повече от един на всеки шест души в Европейския съюз - близо 84 милиона души, страдат от проблеми с психичното здраве. Статистиката също така показва, че 50% от психичните разстройства започват в млада възраст, особено в юношеството. Освен това самоубийствата остават една от най-честите причини за смърт на младите хора. През 2014 г. броят на смъртните случаи е 18% за тези във възрастта между 15 и 19 години, 21% за младежи на възраст от 20 до 24 години и 20% за младите хора на възраст между 25 и 29 години", отбелязва комисар Андрюкайтис.  

 

Той е категоричен, че младежта днес е изложена на различни и нови и много различни предизвикателства в сравнение с предишните поколения. Наред с предизвикателствата на растежа, на образователната система, на очакванията на родителите и обществото, наред с партньорските отношения днешните млади хора и с други проблеми като например кибертормоза.

 

"За да ги защитим, трябва да продължим да популяризираме дефиницията на Световната здравна организация (СЗО), която определя здравето като състояние на пълно физическо, психическо и социално благоденствие. Това е междусекторен проблем - лекарите, учителите и другите грижещи се трябва да работят заедно. Европейската комисия призна това с редица важни действия за подпомагане на психичното здраве и благополучие", посочва еврокомисарят.

 

По неговите думи едно от най-важните постижеиня на ЕК е създаването на  "Европейска рамка за действие за психично здраве и благополучие" през 2016 г., която очертава необходимите действия в началните и средните училища и набелязва дейности за превенция на злоупотребите и насилието срещу младите хора.

 

За да се изпълни "Рамката за действие за психичното здраве", през 2016 г. ЕК създаде Европейски компас за психично здраве - една "кръстосана" база данни, съчетаваща политики и добри практики. Отделен раздел в нея е посветен на психичното здраве на младите хора, допълва той.

 

"Днес държавите-членки, заинтересованите страни и медицинските специалисти трябва да използват по най-добрия начин Европейския компас и останалите инициативи на Европейския съюз. Заедно с държавите-членки, индустрията и гражданското общество въведохме "Европейската стратегия за безопасен интернет за децата". Тя включва поредица от действия за онлайн безопасност, съчетаващи координацията, финансовата подкрепа, законодателството и саморегулирането, насочени към защита на децата от рисковете на цифровия свят", отбелязва Витенис Андрюкайтис. 

 

Еврокомисар Андрюкайтис призовава всички родители и възрастни хора да подпомогнат децата и младежите да се справят с предизвикателствата, пред които са изправени в училище, у дома, в онлайн средата или сред техните връстници, за да запазят психическото си здраве и благополучие. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

октомври 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се