Галерия - Фото

Европейска седмица на донорството в България
Прочетена: 147 пъти
Снимки: ВМА

Военномедицинска академия откри Европейската седмица на донорството в България. Целта на кампанията е насърчаване на обсъжданията, свързани с темата и предоставяне на информация относно донорството и трансплантацията на органи на обществеността.

 

 „Дървото на живота” в памет на донорите, намиращо се в централното фоайе на ВМА, беше допълнено със 7 имена на хора, изгубили живота си от началото на 2017 г. и чиито дарени органи са дали шанс за живот на пациенти във Военномедицинска академия.

 

„За пета поредна година във ВМА изказваме по този начин своята огромна благодарност към близките на загиналите за техния високохуманен жест, благодарение на който са спасени десетки животи”, коментира при откриването на кампанията временно изпълняващият длъжността началник на ВМА полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

 

Той припомни, че през месец май беше отбелязана 10-ата годишнина от първата чернодробна трансплантация, направена в болницата. ВМА посрещна този юбилей с извършени 59 трансплантации, а днес вече тяхната бройка е 63. Само за 2017 г. броят на направените трансплантации във ВМА в 7.

 

„Изнесените статистки от клиниката на проф. Никола Владов ясно показват, че резултатите на ВМА по отношение на успеваемостта са напълно съпоставими с най-известните световни клиники, въпреки малкия брой на донорите и сравнително малкия брой на операциите годишно”, подчерта още проф. Мутафчийски.

 

Той изказа своята дълбока благодарност към всички екипи, свързани с трансплантационния процес. Редом до него застанаха проф. Никола Владов - началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология към ВМА, проф Крум Кацаров – началник на Клиника по гастроентерология, подп. Лазарин Лазаров и майор Пламен Дончев от Авиобаза „Враждебна”, както и представители на най-голямата мотоорганизация в България “Sofia riders”.

Коментари

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се