Новини - България

ХОББ засяга над 10% от българите над 40-годишна възраст
Прочетена: 322 пъти
Снимка: Pixabay.com

Повече от десет процента от българите над 40-годишна възраст страдат от Хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), сочат данни на специалисти към Министерството на здравеопазването. Броят на пациентите у нас е по-голям в сравнение със средния за Европа (между 4 - 6%), като основна причина за това се посочва масовата употреба на тютюн в България. ХОББ е често срещано респираторно заболяване и по данни на Световната здравна организация (СЗО) смъртните случаи в резултат от него през 2019 г. са около 3.23 млн. Това припомнят от АстраЗенека България по повод Световния ден за борба с ХОББ (15 ноември). Целта е да се повиши информираността за заболяването, рисковите фактори и възможностите за лечение.

 

ХОББ е често срещан проблем, който засяга предимно възрастни хора, които пушат. Заболяването се развива постепенно с течение на времето, често в резултат на комбинация от рискови фактори, а именно активно или пасивно пушене, упражняване на професия, свързана с излагане на прах, изпарения или химикали, замърсен въздух. В по-редки случаи ХОББ може да е в резултат на вроден проблем с белите дробове, както и на специфичен генетичен проблем.

 

Най-честите симптоми на заболяването са задух, продължаваща кашлица или такава, при която се отделя много секрет. Сигнал за тревога могат да са и хриповете или свиренето на гърдите при дишане, усещане за силна умора и/или тежест в гърдите. В по-напреднал стадий ХОББ води до затруднения при извършването на нормални ежедневни дейности у дома или на работното място.

 

Пациентите с ХОББ имат повишен риск за други здравословни проблеми – като белодробни инфекции (грип или пневмония), рак на белия дроб, проблеми със сърцето, отслабване на мускулите и по-крехки кости, депресия и тревожност. 

 

Един от основните методи за диагностициране на заболяването е спирометрията – тест, който показва колко добре работят белите  дробове на пациента, като измерва колко бързо и какво количество въздух може да вдиша и издиша. Тестът е безболезнен, а резултатите се тълкуват от специалист по белодробни болести.

 

През 2023 г. кампанията, организирана от Глобалната организация за лечение на ХОББ (GOLD), ще протече под надслов „Дишането е живот – действай по-рано“. Тя е фокусирана върху по-добрата информираност относно рисковите фактори, които допринасят за появата и развитието на заболяването, подобряване на възможностите за превенция и лечение.

 

СЗО включва ХОББ в Глобалния план за действие за превенция и контрол нa неинфекциозните заболявания и Програмата на ООН за устойчиво развитие до 2030 г. Повече информация за заболяването  е публикувана на www.azcare.bg.

 

Материалът се публикува със съдействието на АстраЗенека България. Материалът има информативен характер и не е предназначен да замести консултацията с лекар. При нужда, моля, обърнете се към лекар.

Коментари

декември 2023

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се