Новини - Свят

И Ню Йорк забрани на неваксинираните деца да ходят на училище
Прочетена: 224 пъти
Снимка: Pixabay.com

Нюйоркско предградие забрани на децата, които не са ваксинирани срещу морбили, да посещават обществени места като училища и търговски центрове, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

 

Окръг Рокланд, който се бори с най-сериозното разпространение на морбили в щата Ню Йорк от десетилетия, обяви извънредно положение. Въведената забрана ще остане в сила 30 дни или докато не бъдат ваксинирани децата. Тя не се отнася за места на открито като игрища и детски площадки. От нея са изключени хора, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини.

 

До кардиналната мярка се е стигнало след значителното разпространение на морбили в щатите Калифорния, Илинойс, Тексас и Вашингтон. В Рокланд са потвърдени 153 случая на морбили, главно сред деца, които не са ваксинирани. В нюйоркските квартали Бруклин и Куинс от октомври са потвърдени най-малко 181 случая на морбили, главно сред ортодоксални евреи, показват данни на здравните власти в града.

 

Значителното разпространение на морбили в щатите Ню Йорк и Вашингтон започнало, след като хора от САЩ се заразили с болестта при пътувания в чужбина и я пренесли на места, където ваксинирането било на твърде ниско ниво, според американските здравни стандарти. Болестта се разпространява предимно сред деца в училищна възраст, чиито родители са отказали да ги ваксинират по философски или религиозни съображения, или поради опасения, че ваксината може да причини аутизъм, заявиха властите. Научни изследвания показват, че няма връзка между ваксините и аутизма.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се