Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Медицина на бъдещето -

Имплант в ръката може да предпазва от ХИВ за година
Прочетена: 179 пъти
Снимка: Pixabay.com

Един ден имплант в рамото може да предпазва от ХИВ инфекция за цяла година. Предварителни тестове дават надежди, че имплант с формата и големината на кибритена клечка, който съдържа ново лекарство, може да предпазва от ХИВ. Това би могло да е повратна точка в превенцията на ХИВ, но е необходимо да се направи голямо клинично изпитване, съобщава “Ню Йорк Таймс“, цитиран от Mediapool.

 

Новият имплант на компанията Мерк (Merck) досега е тестван само на дузина субекти за 12 седмици, но експертите са доста впечатлени от потенциала му да направи революция в борбата с ХИВ. Иновацията на компанията е да достави новото си антиретровирусно лекарство Islatravir чрез доказана технология, използвана дълго време за контрацепция: пластмасова пръчица с размер на кибрит, поставена под кожата в раменната област, която бавно освобождава малки дози от лекарството.

 

“Ако имплантът успее да докаже в голямо проучване, че доставя нивото на лекарството, което защитава за една година, това би било преломен момент", казва д-р Антъни С. Фаучи, директор на Националния институт за алергии и инфекциозни болести и водещ експерт по СПИН.

 

Д-р Робърт М. Грант, изследовател в Калифорнийския университет в Сан Франциско, който ръководеше проучването през 2010 г., което доказа, че ежедневният прием на хапчета предпазва от ХИВ, коментира, че е очаквал пробив, базиран на мощното ново лекарство, използвано в импланта.

 

Устройството “изглежда идеално в много отношения“, добави той. То може да се отстрани, ако има странични ефекти или ХИВ инфекция.

 

Изследването е представено във вторник на международна конференция за СПИН в Мексико Сити.

 

Около 75 милиона души са се заразили със смъртоносния вирус от началото на епидемията от СПИН. Дори и сега около 1.7 милиона души се заразяват всяка година, въпреки десетилетия промоция на презервативи и въздържание, и години усилия хората да приемат ежедневно хапчета, които предотвратяват инфекцията.

Коментари

юни 2021

ПВСЧПСН
 
    

Събития

Няма събития

Последвайте ни

Абонирайте се
за нашия бюлетин

За да получавате винаги
актуалната информация на време

Абонирайте се